Mi tegyünk, hogy ne haljunk éhen Oslóban?

Balázs Erasmusos hallgatóként ment ki először Norvégiába, de aztán annyira beleszeretett az északi országba, hogy most is ott van és nemrég Oslóból küldte el nekünk a beszámolóját.

Tippek, benyomások és egy kis önirónia következik az első norvég képeslapunkról.

Norvágia Erasmus
© Roger Wollstadt

Mi tegyünk, hogy ne haljunk éhen Oslóban? A legegyszerűbb, hogy ha nem is jövünk ide. Félreértés ne essék, senkinek sem szeretném elvenni a kedvét attól, hogy ebben a csodálatos országban találja meg a boldogságát, csupán szeretném rávilágítani a kedves olvasót, hogy ez nem csupán egy ország Európából.

Röviden leírom, hogy mi is vetett az Északi-tenger neves kikötővárosába: egy féléves ERASMUS út. Már hallom is a heves sóhajtozást, hogy "na megint csak egy hülyegyerek féléves kiruccanása alapján akar véleményt formálni a kemény munkáséletről". Nos, erre annyit mondanék, hogy 1, nem vagyok hülye, 2, az csak az első öt hónapom volt itt.

Nem is igazán érdekes, hogy mit is csinálok vagy hol, helyette azt szeretném elmondani hogy hogyan is lehetne itt munkát találni.

Beszélj angolul...

legalább. Mindenki beszél angolul Norvégiában, sok honfitársammal ellentétben, akikkel itt találkoztam, és angol, norvég nyelvtudás nélkül próbálkoztak itt munkát találni. Számukra azt üzenném, hogy akármennyire is vonzónak hangzik a norvég fizetés, ha lehet, ne itt próbáljanak szerencsét. Számtalan országból érkeznek Norvégiába, van olyan nagy a konkurencia a legkevésbé jól kereső munkahelyek esetében is, hogy találnak stabil nyelvtudású kandidánst. A legjobb viszont az, ha tudsz norvégul. Nem nehéz nyelv, könnyű megtanulni és többszörösére nőnek az esélyeid munkakeresésnél.

Otthoni felsőfokú képzettséged felejtsd el

Ha nincs konkrét állásajánlatod vagy nagyon jól kiépített kapcsolati rendszered, akkor ne legyenek illúzióid. Nem mondom, hogy lehetetlen, példának okáért a mérnök szakma igenis szerencsésnek mondható Norvégiában. De a legtöbb esetben türelem és idő kell hozzá, valamint egy munkahely, ami fedezi a költségeinket. Azonban nemcsak munkából áll ám az élet még Oslóban sem.

Mit kezdjünk a szabadidőnkkel?

Ovis szaknyelven: Menjünk ki a szabadba! Ha Osló külvárosába keveredünk, egy egészen újfajta élmény fogad minket. A közlekedési csomópontoktól néhány perces séta után gyönyörű tavakhoz és fenyvesekhez érkezhetünk. A helyi családok legfőbb kikapcsolódása a városi kirándulás. A sportolásra is tökéletes a helyszín, temérdek sportpálya áll rendelkezésre.Az időjárás sem olyan rossz, mint gondolnánk. A hőmérséklet egy kicsit alacsonyabb télen-nyáron, de semmi extrém. A rövidebb-hosszabb napszakokhoz hozzá lehet gyorsan szokni, de egy keleti ablak nyáron nagyon korai ébredésekhez vezethet.

Norvágia Erasmus
© bvi4092

Végül legyen szó a norvégokról is

Fura egy teremtmények, mert ugyan kicsit hidegnek tűnnek, de nagyon kedvesek. Közhelyesen szólva, elvannak nagyon. Nyugodtak, nem sietnek. Nem azt mondom, hogy lusták, csupán szültetett pestiként meglepett, hogy nem minden nagyváros olyan pezsgő és sietős reggel 8-ra, mert a főnök letépi a fejem.

Újra belegondolva… mégiscsak arra bíztatok mindenkit, hogy ha Norvégiában gondolkodik, akkor vágjon bele! Ha nem tetszik, van más. Viszont ha igen, akkor sínen lesz élete végéig. Őszintén bevallom, én még nem tudom, hogy mennyi ideig leszek itt, így ennél a pontnál visszarangsorolom magam a prédikáló-hülyegyerek kategóriába. Egy próbát megér… ha másért nem, akkor a zsíros fizuért.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×