Csóró önkéntesnek lenni Törökországban rengeteg előnnyel jár

Van az a generáció, aki egyszerűen képtelen egy helyben maradni. Vonzza az új, az ismeretlen, a kihívás, továbbá a lehetőségei is végtelenek. A különböző ösztöndíjak, önkéntes lehetőségek és szakmai gyakorlatok hada várja a ma 20-as éveikben járókat.

Én pontosan ehhez a generációhoz tartozom. 16 évesen indultam el a világpolgárrá válás útján egy belgiumi színházi fesztivál résztvevőjeként, majd jött egy önkénteskedési lehetőség Angliában 20 évesen, utána Erasmus félév Lisszabonban, és a sor végén jelenleg 7 hónap Törökországban EVS önkéntesként.

Mit gondolok az önkénteskedésről?

A generációnak, amelynek elmosódnak az országhatárok munka és személyes kapcsolatok terén, szembe kell néznie egy tényezővel: a kulturális különbségekkel. Semmiből nem tart ma már kiugrani Törökországba idő és pénz tekintetében, együtt dolgozni azonban egy török kollégával, aki számára a nap kiemelt eseményei a tea szünetek, amik között zajlik a munka szabályok és tervek nélkül… egy európainak közel sem egyszerű. A nyitottságot azonban annak megértésére, hogy egy-egy cselekvés sosem önmagában értelmezhető, hanem mélyen gyökerezett hagyományok, vagy vallás befolyásolja elsajátítható és állíthatjuk, hogy generációnk túléléséhez nélkülözhetetlen is.

önkénteskedés

Legyen tehát egy török példa. Miért? Mert Európán túl van, de a világ többi részén innen. Fővárosa Istambul, amely a világ egyetlen városa, amely két földrészen terül el. Képzeljük csak el, hogy a BKV hajóval utazunk minden reggel Ázsiából Európába dolgozni. Engem azonban budapesti „big city girl”-ként jobban vonzott egy török kisváros. Mindemellett mikor EVS-re készülődünk közel sem a lokalitás a legfontosabb tényező. Mindennek az alfája a téma. Mi is az amelyben tevékenykedve legjobban hasznára lehetek a közösségnek, és mi az amelyben a leginkább fejleszthetem magam. Számomra ez a tánc és a kommunikáció. Hiszek abban, hogy a táncon keresztül a sima egyszerű, közösen vagy egyedül végzett emberi mozdulatokkal ki tudunk fejezni olyan gondolatokat és érzéseket, amelyekhez a nyelv sokszor kevés. Így lettem a bodrumi nemzetközi táncfesztivál szervező csapatának kommunikációs önkéntese.

Hogy is kezdődött nekem ez az egész?

December 25-én, Karácsony másnapján szálltam fel a repülőre és vettem az irányt a török világ felé. Beköltöztem az önkéntes társam, egy orosz lány mellé, aki Németországban nőtt fel. A munkatempónk, a magánszféráról alkotott elképzelésünk és hmm… hogy is fejezzem ki: vérmérsékletünk erősen eltérő, így akadtak gondjaink a csapatmunkával. Én a magyar “ minden legyen készen, de most” stílusommal, az se baj, ha kicsit még zötyög a végeredmény, de legalább megvan, és ő az oroszos hozzáállásával, amely szerint a személyes kapcsolatok messze fölötte állnak a munkaügyeknek, ugyanakkor németes megfontolt precizitásával, eltérő tempóban kezeltük közös feladatainkat. Ahogy ez lenni szokott, a végére én jól szervezettebb, pontosabb, de a másikra odafigyelőbb, ő pedig pörgősebb, kreatívabb és célorientáltabb lett. Azt pedig mindketten megtanultuk, hogy jót alkotni csak úgy lehet, ha felismerjük a másik képességeit, céljait és szembenézünk a saját erősségeinkkel gyengeségeinkkel.

Mi volt a dolgunk Törökországban?

Röviden, a szervezet és annak rendezvényeinek (International Bodrum Dance Festival, Turkish-Greek Gathering, Latin nights, theatre events...stb.) online kommunikációjával valamint a kreatív anyagaival (plakátok, flyerek, facebook cover, promo video...stb.) és nemzetközi sajtózásával (sajtóanyagok írása, vizuális anyagok összeállítása) foglalatoskodni, miközben prezentációkat tartottunk középiskolákban arról, milyen lehetőségek léteznek a külföldi tanulmányokra, önkénteskedésre. Mindemellet egy könyvet is írtunk (illetve illusztrációkat készítettünk) "EVS in Turkey" címmel, szerveztük a fesztiválra érkező lelkes tánccsapatok életét, angol beszélgető klubot szerveztünk a helyi fiataloknak, és így tovább, amit ők vagy mi fontosnak találtunk. Persze nem hagyhatom ki a számomra kedvenc tényezőt sem, hogy táncoltunk. Sokat. Mindent. A lakásunk konkrétan a tánciskolában helyezkedett el két táncterem között.

Rengeteget utaztunk, ráadásul fillérekből!

Törökországról tudni érdemes, hogy az Európai oldaláról megindulva, amelyre nagy hatással volt a turizmus haladva az iraki, azerbaijani vagy armeniai határ felé a táj a tengerpartoktól, a havas csúcsokon át, a hegyi tavakig vagy a végtelen pusztákig minden színét megmutatja. Ugyanez igaz az időjárásra és mindarra, amelyet ezen tényezők befolyásolnak: az étkezés, az emberi viselkedés vagy az építészet.

Csóró önkéntesnek lenni megvannak az előnyei ebből a szempontból: rákényszeríti az embert, hogy a legolcsóbb, és így szociálisan a legintenzívebb formáját válassza az utazásnak, mint a stoppolás, buszos utazás vagy couchsurfing. Csóró önkéntesnek lenni Törökországban pedig európai szemmel nézve meglepően és elgondolkodtatóan egyszerű. A bizalom és a természetes módon létező befogadás 5 percre rövidíti a leghosszabb időt két fuvar között stoppoláskor, az ételre pedig amennyit költ az ember az nulla, mivel mindenki megtiszteltetésnek veszi, ha megvendégelhet.

A törököknél bele kell számolni azt is, hogy “nem”-et mondani ismeretlen tényező, így a napi 12. teára vagy az állati agyvelőből készült levesre és a teve kolbászra is “igen, köszönöm” a válasz.

önkénteskedés

Mi ilyen módon egészen különleges szegleteibe jutottunk el Törökországnak: Gaziantepbe (a baklava hazájába), Urfába (az ország legkonzervatívabb városába, amely ugyanakkor a kebab hazája), jártunk menekülttáborban a szíriai határon, láttuk Mardint (kihagyhatatlan középkori város), felmásztunk a hótakarta Nemrutba megnézni a 4000 éves isten fejeket, láttuk Fethiye türkiz vizeit, és persze táncoltunk Halayt és Horront és énekeltünk kurd dalokat...stb. Az is megesett, hogy egy ifjusági fesztiválra utaztunk Konyába, hogy irakiakkal, indonézekkel, szíriaiakkal, kínaiakkal, koreaiakkal beszélgessünk a toleranciáról.

Akad egy másik pont, amely meghatározza az önkéntes mindennapjait és megfontolásra érdemes tényező a projekt kiválasztásakor: a nyelv!

Mivel a projektek legtöbbjében helyiekkel foglalkozik az ember, és nem éppen elvárható, hogy egy árva vagy egy szellemi fogyatékos fiú kiváló angol tudásra tegyen szert, így a helyi nyelv bizonyos fokú elsajátítása elkerülhetetlen és szükséges. A projekt biztosít is kötelező nyelvi támogatást. Ez az én esetemben a koordinátorom cseh barátnője volt, aki heti kétszer két órában igyekezett a túlélési szintre fejleszteni a török tudásomat. Túléltem, de be kell, hogy ismerjük, hogy a török tudásom erősen a gyenge alatt maradt. Mentségemre legyen azonban, hogy nehéz nyelv. Nagyon. Mindent arra a szerencsétlen igére pakolnak, ami pedig a mondat végére kerül, mindig. Így az utolsó szóig nem csak neked, nekik sincs fogalmuk, hogy miről szól a mondat. Persze egy ilyen nyelvtanulási erőlködés sem hagyja az embert tanulság nélkül és egy életre személyes tapasztalattá teszi a tényezőt, amely alapján egy török szervezi az életét, munkáját: a cselekvések másodlagossága a gondolatok és szokásrend után.

A másik tényező, amit azt hiszem nem szabad kifelejtenem a sorból: a vallás és a nemi szerepek. Bodrumban, amely az én otthonom volt 7 hónapig, erős az európai hatás és csak elvétve látni nőt kendőben, az iszlám gondolkodásmód azonban letagadhatatlan a maga előnyeivel, hátrányaival és elvárásaival. Nem történhet meg, hogy haza kelljen sétálnod valahonnan, vagy ne fizessenek automatikusan neked, mint nőnek mindent, de az nehezen történhet meg, hogy véleményedet kérdezik a háztartáson, gyermeknevelésen túli kérdésekben. A komoly témák a férfi teaházakba valók, amelyet minden sarkon találsz, de nőként a szemedet se emeld mellette. Valamit valamiért azonban.

Összefoglalva, életem egyik legnagyobb élménye volt ez az önkénteskedéssel töltött 7 hónap.

Természetesen még akad említésre méltó tényező az ételektől, amelyeknek sokszínűségét és ellenállhatatlanságát a felszedett plussz 7-8 kilóm bizonyítja, az átélt Ramadan, az elképesztően elegáns divat, az ország történelme, amelyben akad Trójai háború, Ábrahám és Ephesus is, de hely szűke okán itt lezárom a mondandómat.

Amit én tanultam EVS önkéntesként Törökországban, hogy “it is in your hands”, a lehetőségeink adottak, a körülmények eltérőek lehetnek, de az hogy az miként inspirál vagy mit tanulunk belőle az csakis rajtunk múlik. Jelenleg lelkes önkéntesként igyekszem viszonozni a Messzelátó Egyesületnek, hogy rajtuk keresztül megtapasztalhattam mindezeket, és havonta kétszer tájékoztatót tartok azoknak, akik hasonlóképpen törik a fejüket egy EVS kalandon.

Szeretném biztatni az utánam jövőket, hogy használják ki ezt a lehetőséget, ugyanakkor ne vakon induljanak neki, hanem gondolják végig, mit és hol szeretnének, illetve tudnak tevékenykedni, hogy a legtöbbet hozzák ki az EVS-ből a saját maguk számára és a közösség számára is, amelybe bele fognak csöppenni.

Röviden az EVS-ről

Az EVS egy EU által támogatott program, amelyen keresztül non-profit szervezetek pályázhatnak projektekkel. Ha nyernek megkapják a támogatást, hogy 1, 2 vagy akár 25 külföldi önkéntesnek biztosíthassanak szállást, élelmet, utazási támogatást és egy kis zsebpénzt hosszabb-rövidebb időre.

Mit is támogat itt az EU? Egyrészt egy helyi közösséget a maga problémaköreivel, amelynek a kezelése esetleg még megoldása is kezdődhet egy-két lelkes önkéntessel, akik mozgássérülteknek tartanak úszásfoglalkozást, szellemileg sérültekkel festenek vagy angol órát tartanak egy árvaházban.

Mivel viszonozzák azonban az önkéntes fáradozásait? Önfejlesztés, nyelvtanulás, karrier előmozdítása, nemzetközi élmény, utazási lehetőség, és amit még kihoz belőle. Ezt támogatja az EU.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×