Így sikerült az olasz életérzést fillérekből megtapasztalnom!

A tavalyi nyaramat Olaszországban töltöttem egy diákszervezeten keresztül, ahol önkéntesként dolgoztam egy Rómától pár órára lévő kicsi, hegyi faluban.

Manapság számtalan lehetőség adódik a fiataloknak arra, hogy világot lásson, jót cselekedjen, mindezt szinte ingyen. A világ kinyílt, rajtunk múlik, hogy belépünk-e ezen a kapun.

Az AIESEC-en keresztül jutottam külföldre ki önkénteskedni, a jelentkezésem viszonylag könnyen ment, egy interjú után egyből fel is vettek, innentől csak rajtam állt, hogy a világ melyik országát választom. Régi kötődésem az olasz kultúra iránt inspirált a választásra, így kerültem egy Róma melletti kis településre.

Olaszország fillérekből

Az indulás előtti stressz természetesen nálam is megvolt, a dolgokat megfűszerezvén egy idegen országban teljesen egyedül voltam, ugyanis a beígért kísérőm egy hatalmas vihar következtében el volt vágva a külvilágtól. Miután letelepedtem a szálláshelyemen, szerencsémre egyből találkoztam egy szintén velem önkénteskedő mexikói fiúval, aki építész hallgató révén Róma minden apró-cseprő nevezetességében magabiztosan elkalauzolt. Másnap utaztunk a kijelölt táborokba, a szállásom egy hegy tetején állt, a kilátás gyönyörű volt, bár a várt mediterrán hőség nem kifejezetten volt jellemző, sőt!

Az önkéntes munka abban merült ki, hogy előre beosztott időpont szerint a tábori feladatokat elvégeztük (sportoltunk, kézműveskedtünk a kicsikkel, besegítettünk a tanításba, mindezt angol nyelven), utána szabadok voltunk, hétvégékre szinte mindig kimenőt kaptunk. Mondhatjuk, hogy bejártuk Olaszország jó részét, de volt, hogy a táborban maradtunk és a közös programokon részt vettünk, például raftingoltunk és hegyet másztunk.

Hogy miben változtatott meg az élmény?

Mindenben! Rengeteg emberrel ismerkedtem meg a világ minden tájáról, akikkel folyamatosan tartom a kapcsolatot azóta is. Önállóbb lettem, megtanultam egyedül tájékozódni, kinyíltam. Beleláttam egy teljesen más életbe, az önkéntesek közül 3 földrészről szereztem barátságokat.

Olaszország fillérekből

Mivel a szállás és a napi háromszori étkezés biztosított volt, ennél olcsóbban sehogy sem fedezhettem volna fel az országot, arról nem is beszélve, hogy így testközelből megismertem az olasz gondolkodásmódot. Pár hét múlva már én is bőszen mutogattam és alkalmaztam az olasz szlenges testi gesztusokat. Az élményeken kívül a helyi kultúra, a nyelv és az egész olaszos életérzés rám ragadt.

Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy az olaszok sokkal lazább beállítottságúak, mint mi.

A délre megbeszélt időpontok legjobb esetben is fél egynél előbb nem esedékesek. Mikor én voltam kinn, folyamatos sztrájkok voltak a vonatoknál, ami a három órás menetidőt akár nyolc (!) óra hosszúra is elnyújthatja. A közlekedés is őrült, a zebra sehol sem egy életbiztosítás.

A kint hallott történetek alapján Olaszország egyik legkellemetlenebb része a Rómában tapasztalható zsebtolvajlás, a túlzsúfolt tömegközlekedési eszközökön ajánlatos odafigyelni az értékeinkre. Viszont az emberek nagyon nyitottak és segítőkészek, akár kézzel-lábbal is.

Lassan egy év telt el a kalandom óta, de még mindig sokszor gondolok arra az időszakra. Itt is érvényesül az „aki mer, az nyer” mondás. Én mertem, belevágtam és életem legjobb nyarát töltöttem Olaszországban. Úgyhogy a tanácsom: Si, andiamo!

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×