Külföldi élet? Kötelező! Elmesélem nektek miért

Igazából ez csak egy pár soros írásnak indult, de a végére elég hosszúra sikeredett. Már csak azért is megérte ezt összeírnom, mert közbe nagyon sok jó érzés töltött el és még biztosabb lettem benne, hogy itt akarok maradni külföldön.

Olvastam itt a Külföldre mennék-en az " Egy történet arról, hogyan változtat meg a külföldre költözés" című cikket és szerintem nagyon találóra sikeredett. Bár én még csak fél éve élek külföldön, így nem akarok nagy szavakkal dobálózni, de már most tudok azonosulni az ott leír dolgok egy részével.

Hatalmas élmény, mikor az ember kilép a komfortzónájából és egy idegen országban folytatja a mindennapjait. Életem eddigi legjobb döntése volt, hogy kiköltöztem.

Évekig hezitáltam, hogy egyáltalán belevágjak e a külföldre költözésbe, és indulás előtt pár nappal még azt gondoltam, le fog állni a szívem a reptéren, annyi kétely és félelem volt bennem az ismeretlentől.

Személy szerint KÖTELEZŐVÉ tenném minden embernek, hogy minimum fél évre költözzön át egy másik országba. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem csak egy másik országban élek, de ráadásul egy gyönyörű helyre érkeztem: Tenerife szigetére.

Tenerife

Volt nyelvi alapom, már beszéltem spanyolul. Pontosítanék: én hittem azt, hogy beszélek. Mint sokan mások, én is barátok után jöttem ki, de 3 hét után elköltöztem tőlük egy másik városba , tejesen idegen emberekhez, és az volt az a pont, mikor rájöttem, hogy jó formán sokszor egy szót se értek a társalgásokból. Ma már viccelődünk ezen, hogy hányszor mondogattam mindenre csak mosolyogva, hogy igen, miközben fogalmam sem volt, hogy mi a kérdés.

Bár mint mondtam, csak fél éve élek külföldön, de összeszedtem egy listát a tapasztalataim alapján, hogy szerintem miért indulj meg külföldre te is:

1. Nyelvet otthon nem lehet így elsajátítani

Iskolában és tanfolyamokon sose fogsz megtanulni úgy egy nyelvet, mint mikor a mindennapjaidat anyanyelvűek között töltöd és rá vagy kényszerülve, hogy napi szinten használd és megértsd… Napról-napra érezhető a fejlődés, hisz 0-24 -ben használnod KELL! Olyan kifejezéseket, szlengeket ismersz meg, amit nem hogy a tankönyvekből, de nagy valószínűséggel a tanáraidtól se hallanál soha, valószínű ők se hallották soha.

2. Javul a problémamegoldó képességed, ezzel együtt nő az önbizalmad

Sok helyzet, amire otthon csak legyintenél, az itt most nem hanyagolható el. Itt egyedül vagy és ahhoz, hogy teljes zökkenőmentes életet tudj élni folyamatosan "képben" kell lenned. Főleg az elején a letelepedésnél, munkavállalásnál sok-sok teendő van. Hivatalok, orvosok, szerződések… Itt nem tudsz senkire hagyatkozni, csak magadra. Viszont azáltal, hogy napról napra sikeresen végzed el a teendőid egy idegen országban, rohamosan nő az önbizalmad is.

3. Megtanulsz a jelenben élni

Olvastam egy másik cikkben, hogy a külföldre költözés első fél éve alatt megtapasztalt érzések a szerelem érzéséhez hasonlóak. És ez nagyon igaz. Minden új és varázslatos. Annyi impulzus ér egy hónap alatt, ami otthon akár évek alatt sem. Persze itt is megvannak a hullámvölgyek, a rosszabb napok, de valahogy mégis az ember sokkal inkább a jelen pillanatoknak él és élvezi is azokat, nem tartanak olyan sokáig a negatív érzések. A spanyolok (itt a kanáriak talán még inkább) nagyon barátságos, segítőkész és kedves emberek. Teljesen a jelenben élnek és még ha akarnál se tudnál velük hosszasan a problémákról beszélgetni, mert csak legyintenek, hogy ez csak egy pillanatnyi állapot. Lépésről lépésre majd minden megoldódik.

Turisztikai központban élek, így nem túlzok mikor azt mondom, hogy a világ minden tájáról ismerek meg új embereket. Ők is teljesen különbözőek az otthon megismertektől. Nyitottak, kedvesek, pozitívak. Imádom a külföldi embereket, folyamatosan feltöltenek pozitív energiákkal. És itt jön a következő pont...

4. Szabad vagy

Életemben nem éreztem még ilyen felszabadultnak magam, mint itt ezen a szigeten. Itt az embereket nem fogja érdekelni, hogy honnan jöttél, ki és mi vagy, mennyi pénzed van, hogy nézel ki, mit csináltál vagy éppen mit nem csináltál. Ha te jól érzed magad, akkor az szuper, a te dolgod. Ők is azzal vannak elfoglalva, hogy nekik jó legyen, és nem vesztegetnek felesleges energiákat azzal, hogy negatív véleményeket alkossanak arról, mások mit csinálnak, hogy néznek ki, mit mondtak... De mindezt úgy teszik, hogy cseppet sem önzőek, és ha azt látják, hogy segítségre van szükséged, akár többen állnak össze, hogy megoldást találjatok a problémádra. Sokszor akkor is, ha az ismeretségetek nem nyúlik távolabb, fél óránál. Mindezeknek a dolgoknak köszönhetően teljesen szabadnak érzed magad, hisz nincs benned megfelelési kényszer senki irányában és ennél nem nagyon találkoztam még boldogabb érzéssel.

5. Önismeret

A barátok nem fognak hipp-hopp jönni, ezáltal rengeteg időt fogsz magaddal tölteni. Ami nagyon jó, mert olyan programokra is elmész egyedül, ami azelőtt eszedbe se jutott volna és megtanulod magad jól érezni EGYEDÜL is. A nagy tanító mesterek is azt mondják, hogy minden nap legalább egy-két órát magunkra kéne fordítanunk, hogy lelki békére leljünk. Szép lassan összeállhat a kép, hogy mit is szeretnél az élettől, mi az, ami boldoggá tesz és mi az, ami nem. Elhatárolódva otthoni emberektől, helyzetektől egy letisztultabb képet kapsz az eddigi életedről, hibáidról, kapcsolataidról, ki milyen szerepet is tölt be valójában a te lelkedben. Lesznek negatív és pozitív csalódások e téren, de összességében a távolság arra is rávilágít, hogy az a kis "mag" ami megmaradt, az mennyire értékes, és megtanulsz igazán hálás lenni hétköznapi dolgokért. Amiket előtte természetesnek vettél, mint egy üzenet, egy telefonbeszélgetés, ezekért a dolgokért áldod az eget, például hogy facetimeon még látod is a számodra kedves arcokat.

Zárásként

Még órákig tudnám ecsetelni, hogy mért jó döntés, ha valaki külföldre szeretne költözni. Nem mondom, hogy egyszerű mert sokszor nem az... Vannak piszkosul nehéz napok és a honvágy is olykor nehezen kezelhető.

Idővel a család és a barátok iránt olyan intenzív hiányérzet társul, mint mikor a legszerelmesebb állapotodban nem lehetsz együtt életed párjával.

Tenerife

De ebben az esetben ezt több személy iránt is érzed, ráadásul egyszerre, viszont mégse akarsz haza menni... Ezeket a dolgokat otthon sajnos sose élheted át. Igazából legbelül tudom, otthon már sose lehetek teljesen boldog, mert ez az életstílus mindig hiányozna. Ördögi kettősség ez, mert egyszer döntenem kell! Engedek a honvágynak és visszamegyek Magyarországra azok közelébe, akik fontosak nekem, de a hétköznapjaimban nem lennék teljesen "szabad" és boldog, vagy külföldön maradok, hogy "teljes", boldog életet élhessek, de a mindennapos hiányérzettel, távol a szeretteimtől. Ez egy nehéz döntés lesz! Egyszer..., de egyenlőre itt vagyok, élvezem.

Ha egy picit is vonz a külföldi élet én csak azt tudom mondani, hogy: HAJRÁ! Indulj el, mert életed legjobb kalandja vár rád!

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×