Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy egy kicsit éljen külföldön!

Körülbelül fél éve jött az elhatározás, hogy jó lenne egy kis időt külföldön eltölteni, mert miért is ne. Végül kéthavi keresés után a svájci-német-francia határhoz, Baselbe kerültem.

Kíváncsi léleknek tartom magam, és rendkívül érdekelnek a különböző élethelyzetek. Ezért is gondoltam úgy fél éve, hogy az alap és mester tanulmányaim között tartok egy rövid szünetet, amit külföldön töltök majd el. Sajnos az Erasmus programba való jelentkezésről lecsúsztam, így egyéni megoldást kellett találnom.

Németül és angolul beszélek, tehát ezeket a nyelvterületek voltak célkeresztben, valamint elsődleges szempont volt, hogy munka mellett relatíve sok szabadidőm legyen, mert tanulni is szerettem volna.

Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy az au-pairséget kombinálom egy közösségi főiskolával.

Svájc au pair

A közösségi főiskola nyugati országokban nem más, mint egy egyetem által működtetett intézmény, ahol különböző kurzusokra, továbbképzésekre lehet jelentkezni. Természetesen nem egyetemi képzést ad, de számos kurzusuk akkreditálható, és rengeteg plusz tapasztalatot és tudást lehet szerezni.

Hosszas keresgélés után egymásra akadtunk egy német családdal, akik Basel francia agglomerációjában élnek. Elmondtam a terveimet, s hamar közös nevezőre jutottunk, pár hét után már utazhattam is. Basel a német-francia-svájci határ mentén helyezkedik el, kulturálisan rendkívül sokszínű város. Lakosságát tekintve nem nagy, mégis pezseg az élet az egyetem és a város nemzetközi jellege miatt. Keresztbe-kasul villamosok szelik át, rengeteg a látnivaló, a várost kettéválasztó Rajna pedig egyszerűen gyönyörű.

A családdal jól kijövünk, két kislányra kell vigyáznom, általában napi 3-4órát, ami bár néha megerőltető, de azért nem is vészes, ráadásul a hétvégéim is szabadok.

Beiratkoztam a Baseli Egyetem közösségi főiskolájára, ahol most antik filozófiát hallgatok, emellett a család beiratott egy nyelviskolába, ahol igyekszem kezdőként franciát tanulni. A német nyelvbe a családdal történő napi beszélgetések miatt hamar belejöttem, viszont érdekesség, hogy habár Basel a német-svájci területen van, itt egy teljesen más dialektust beszélnek, amit sokszor maguk a németek sem mindig értenek, ezért én is sokszor inkább az angolt használom, ha a városban vagyok.

Svájc au pair © Pavlo

Basel emellett fontos közlekedési csomópont, a legtöbb német, svájci vagy francia nagyvárosba el lehet jutni átszállás nélkül, így a hétvégéimet igyekszem utazással és városnézéssel tölteni.

Voltam Elzász számos városában, valamint Freiburgban, Ulmban, és Zürichben, de tervben van még Párizs, Dijon, Stuttgart és München is.

Ez egy nagyon jó lehetőség most nekem, minden elérhető távolságban van, és igyekszem ezt kihasználni. Habár sok minden hiányzik otthonról, nagyon jól érzem itt magam, úgy érzem számos élménnyel és nem utolsósorban tudással gyarapodtam. Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy egy kicsit éljen külföldön, tapasztaljon mást, mert rengeteget adhat hozzá az életéhez. Valamint azt is nagyon fontos látnia mindenkinek, hogy nem csupán Erasmussal lehet kijutni tanulni, hanem kis keresgélés után számos másik alternatívát is lehet találni.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×