Berlin, ahol elgondolkodsz néha, van-e német ember a közelben

Ricsi 19 évesen, tavaly júliusban költözött Berlinbe, ahová a szerelem vitte ki elsősorban. Itthon szegény körülmények között élt, most pedig a hozzá hasonlóan nehéz sorsú, külföldre költözött magyarokról szeretne dokumentumfilmet forgatni.

Utolsó gimnáziumi évem elején ráeszméltem, hogy megint van cserediákunk. Mivel mindig barátkozós voltam és szívesen nyitottam a külföldiek felé, hamar jóban lettem a német lánnyal, majd az eredménye az lett, hogy egymásba szerettünk. Nem akartam feladni egy jó kapcsolatot a távolság miatt, ezért – mivel nem láttam semmi hátrányát, annál inkább csak előnyét – az érettségi után rögtön kiköltöztem hozzá Berlinbe. Sajnos a barátnőm szülei már régen elváltak, így jelenleg anyukájával és húgával lakunk egy nagy házban, de 1-2 hónapon belül továbbköltözünk.

Berlin

A német nyelvet érettségiig tanultam otthon, de sosem ragadt rám elég, így a szókincsem egyenlő volt egy általános iskolai diákéval. A nyelvtan volt az egyetlen, amire építeni kezdtem. A kiköltözésem utáni első hetek azzal teltek, hogy bejártam Berlint a barátnőmmel. Sokat nem tudtam a városról, ráadásul Magyarországon kívül még nem is jártam, így az agyam csak úgy szippantotta be a más ország által nyújtott életérzést, majd a barátnőm szülei elhívtak Németország más városaiba is nyaralni magukkal. Velük máig jó kapcsolatot tartok, sokat segített, hogy mindig tudtam rájuk számítani, akár barátként is.

Bár júliusban költöztem ki, munkát csak szeptember végén sikerült találnom.

Részmunkaidőben kezdtem el dolgozni egy Momox nevű cégnél, akik a top világmárkák kifogástalan használt ruháit vásárolják fel és adják tovább. Jelenleg náluk vagyok fotós, naponta körülbelül 400-500 ruhadarab hagyja el a kezem a H&M-től kezdve a Prada-ig.

Mivel egy lakás fenntartására és bérlésére a részmunkaidős kereset nem elég, éppen azon vagyok, hogy egy teljes munkaidős állást kapjak. Szerencsére viszonylag gyorsan találtam két nekem való állásajánlatot is, remélem az egyiket sikerül hamarosan megkapnom.

Nagyon tetszik Berlin sokszínűsége, a rengeteg fura öltözködési stílus és az életvitel ami itt van.

Ami a legjobban felkeltette a figyelmem, hogy rengeteg a zöld. A városközpontban természetesen nem lehet elvárni a tökéletes tisztaságot, de valahogy mégis könnyebbnek éreztem a levegőt, mint Budapest egy-két terén. A konzervatív azt mondaná, hogy bevándorló vagyok, de én teljes értékű lakosnak érzem magam, korlátok és hátrányok nélkül. Külföldiként a hivatalokban is könnyedén és gyorsan intézhető el bármi, az ilyen helyeken már rutinosan folyik a külföldiek helyreigazítása. A Magyarországról Berlinbe költözés és az eddig tapasztaltak, azt az érzést szabadították fel bennem, hogy itt több esélyem van megvalósítani céljaimat.

Vannak olyan helyek, ahol az ember elgondolkodik, van-e egyáltalán német a közelben...

Amit lényegesnek tartok kiemelni, hogy a rasszizmus itt nagyon el van nyomva. Mikor kijöttem, ez volt az egyik legfontosabb célom, hogy legyőzzem a Magyarországon rám ragadt előítéleteket. A 19 évem alatt hozzászoktam a bizonyos emberektől való félelemhez és volt egy sorrendem, hogy mit nézek meg először a velem szembe jövő emberen. Mióta kint vagyok, ez teljesen más. Nem volt könnyű, de sikerült legyőznöm az előítéleteimet.

Nem azt akarom mondani, hogy itt minden tökéletes, de érezhetően nagy a különbség a gondolkodásban. Az extrém népszerű szelektív szemétgyűjtés, a szinte nem létező bliccelés, a fák védelme, az udvariasság és a mindenkit egyenlőként kezelő bánásmód, alapjaiban változtatja meg a személyiséget egy nagyon pozitív irányba.

Az anyagi különbségekről igazából szerintem nem nagyon kell beszélnem. Míg egy érettségivel nagyon ritkán lehet a 8,53 eurós órabérnél többet keresni, egy ausbildung-al (hasonló az OKJ-s oktatáshoz) már kb. 1800 eurós bruttó bért is bezsebelhetünk. Friss egyetemi diplomával három és négyezer euróra számíthatunk, ami évről-évre több tapasztalattal illetve még több tanulással még rengeteget emelkedhet.

Egy filmet tervezek készíteni a nehéz sorsú magyarokról, akik Berlinben kezdtek új életet

Elhatároztam, hogy belekezdek egy film készítésébe, hiszen egyébként is filmekkel szeretnék foglalkozni és a jövőben minden csínját-bínját elsajátítani. Arra gondoltam, hogy olyan magyarokkal fogok dokumentumfilmet forgatni, akiket hozzám hasonlóan szintén komoly mértékben befolyásolt a Berlinbe költözés.

Berlin © Marius Brede

Be szeretném mutatni a mindennapi életüket és véleményüket a két életmód közötti hatalmas különbségről. Vannak olyan esetek, hogy valaki borzasztó szegény körülmények között nevelkedett fel, illetve élt sokáig, aztán a külföldre való költözés hozta meg a biztos alapot, hogy nélkülözés nélkül élhessen. Persze van olyan is, aki itt is szegény és nehezen jön ki a pár száz euróból havonta, ezt is be szeretném mutatni, hiszen ez is egy lehetséges eset. A lényeg, hogy úgy próbálom majd a szereplőket kiválasztani, hogy minél jobban és hatásosabban meg tudjam mutatni a személyiség változását illetve a különbségeket, ezért főleg olyan embereket keresek, akik - mint én is, – szegény körülmények között éltek Magyarországon.

Ha a fent leírtak illenek rád, akkor itt tudsz szereplőnek jelentkezni.

A filmötletem megtervezése óta sikerült támogatókat is találnom a projektemhez.

Mivel az anyagi helyzetem elég instabil, így eszközeim sincsenek és a filmkészítéshez egy IndieGoGo kampányban szerettem volna a szükséges pénzt összegyűjteni. Közben rátaláltam egy Speak Easy Project nevű csapatra, akik szintén filmekkel foglalkoznak. Ők azok a srácok, akiknek a New Yorkban és Londonban forgatott, magyarokról szóló filmjét már korábban láttam és nagyon megfogott. Olvastam, hogy épp Berlinben forgatnak most, és szereplőket keresnek, ezért megkerestem az alapítót, hogy ne legyen a két film között ellentét, vagy esetleg együtt is dolgozhatnánk. Imre Loránd Balázs vette fel a telefont, aki jelenleg ugyancsak Berlinben lakik. Megbeszéltünk egy találkozót, mert érdekesnek vélte az elképzelésemet. Egy kávézóban találkoztunk, ahol hosszas beszélgetés után azt mondta, hogy felkarolna és adna eszközöket, hogy elérhessem a célom. Majd megkért, hogy a történetemmel szerepeljek az ő épp Berlinben forgó filmjükben. Azóta már forgattunk együtt és hasonló érdeklődésünk eredményeképpen úgy látom, hogy akár egy hosszabb barátság is létrejöhet.

Bár e cikk írásakor még a szereplőgyűjtés közepén vagyok, már van 1-2 olyan ember, akiket biztosan a filmemben szeretnék látni. Az első képkockák forgatását 1-2 héten belül kezdem, és egy bemutató videót is szeretnék közzétenni, hogy terjeszteni tudjam a projektem.

Sajnos a támogatás ellenére még mindig vannak akadályok előttem.

Például nem tudom még, hogyan fogom megvágni az anyagokat, mert az öreg laptopomon a videóvágás hihetetlenül lassú és körülményes. Gondolkodom narráción, amihez minőségibb mikrofont szeretnék használni, szabadidőm is kevés van, ezért nehéz lesz beütemezni a forgatást, viszont mindenféleképpen szeretném megcsinálni a filmet.

A hosszáról még nem tudok sokat elárulni. Lehetséges, hogy több epizódra fogom bontani részenként két szereplőre, hogy a végeredmény ne legyen túl zsúfolt. Ha arról kérdeznétek, hogy mikor lesz kész a film, nyár végét saccolnék. Rengeteg munka lesz míg elkészül, de úgy gondolom ez az első lépésem afelé, hogy később akár sikert is elérhessek.

Mikor meglesz trailer a filmemhez, azt mindenképp elküldöm a ’Külföldre mennék’-nek, szóval ezen az oldalon nyomon fogjátok tudni követni az eseményeket ezzel kapcsolatban!

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×