Rózsát szedek Hollandiában

Már 16-18 évesen is azon gondolkoztam, hogy tanulmányaim után külföldön szeretnék munkát vállalni, mert így tudnám talán megalapozni a jövőmet hosszútávon. 

rózsaszedés Hollandia

Szerencsére idén nyáron 22 évesen kaptam egy telefonhívást az egyik barátomtól, hogy van egy üres hely Hollandiában, ahol ő is dolgozik. Persze azonnal igent mondtam és 3 nap múlva már a buszon ülve hagytam el kis hazánkat. Elég megrázó volt ilyen hirtelen feladni az otthoni életem, de tudtam, csak így van esélyem egyről a kettőre jutni, egyébként meg kalandnak sem rossz.

rózsaszedés Hollandia

Nieuwveen-ben élek Amszterdamtól 30km-re, az itteni munkám rózsaszedés egy üvegházban, valamint a leszedett rózsák átszállítása Kudelstaat-ba bekötésre. Ami nehéz ebben a munkában, hogy minden nap kell menni, szó szerint heti 7 nap. Természetesen van szabadnap 2-3 hetente, ha szezon van (nyár), akkor viszont kicsit kevesebb a szabadság. Hosszú szabadság olyan 4-5 havonta van, akkor szoktunk hazautazni a családhoz, barátokhoz.

Kilencen lakunk egy házban, 8 magyar és egy lengyel lány. Mi magyarok egy környékről származunk Budapestről és nagy korbeli különbségek sincsenek. A légkör tök jó szerencsére, sokat beszélgetünk és segítünk egymásnak, ha szükség van rá. Persze vannak kisebb viták, de az mindenhol előfordul. Olyanunk vagyunk mint egy nagy család. Az emberek amúgy itt a szűk társaságon kívül is nagyon barátságosak, mindenki köszön és mosolyog a másikra, nem nézik le akkor sem, ha kiderül róla, hogy külföldi és nem beszéli a nyelvet. Angolul szinte mindenki tud, de aki otthon németet tanult, az is sokat megért a holland nyelvből. Ezzel én is így vagyok.

rózsaszedés Hollandia

A fizetések után a legnagyobb különbség az emberek felfogásában van itt. Nem szemetelnek az emberek, mindenki figyel a másikra, amikor közlekedik, betartják a szabályokat. Az egyik legnagyobb meglepetés számomra, hogy a bankokban nincs biztonsági őr, sőt banki szolgáltatást is igénybe tudsz venni egy trafikban, vagy fel tudod tölteni az apród a bankszámládra teljesen ingyen.

Pénz szempontból van a legnagyobb különbség, mint az imént említettem. Részben ezért is vagyok itt. Egy minimálbért fizető állás mellett is el tudom tenni azt az összeget egy hónapban, amit otthon keresni tudnék egy sima (nem fizikai) munkával. A szállásra az órabérünkből vonnak le 1,35€-t és rezsit nem kell fizetnünk. Ahogy eddig tapasztaltam 200 €-ból kényelmesen kihozható egy ember étkezése egy hónapban, ha pedig oda figyelek és nem kell semmilyen nagyobb költséggel számolnom (repülőjegy, laptop az én esetemben, amióta itt vagyok), akkor hó végére akár 6-800 €-t is félre tudok tenni. Ami szerintem egy elég jó összeg, ha azt nézzük, hogy a bérem 1100-1200€ havonta.

rózsaszedés Hollandia

Az árak nagyrészt a magyar árakkal azonosak, de az élelmiszereknél és szolgáltatásoknál azért van különbség. A fizetésbeli differenciához képest van amiben elenyésző azért ez a „drágaság”, és van, amiben azonos arányú.

Hollandia nagyon király hely egy huszonéves számára. Nagy a pörgés, sok a buli, de ez főleg a nagyvárosokra jellemző. Vidéken itt is minden nyugodtabb, megfontoltabb.

Nieuwveen körülbelül 20 km-re fekszik a tengertől és Amszterdamtól egyaránt. Amszterdamban voltunk természetesen többször is, és ahogy Budapesten, ott sem kell 500 métert menned, hogy találj egy kocsmát vagy szórakozóhelyet. Egyedül az italárak voltak azok, amik kicsit mellbe vágtak az elején (1 korsó sör=5Euro), de már azt is sikerült megszoknom. Természetesen a tengert is megnéztem, mert azelőtt még sohasem jutottam el oda. Egy fantasztikus élmény volt elsőre, megpillantani, hogy milyen picik is vagyunk a világhoz képest.

Nehéz, hogy messze van a családom, a barátaim és csak ritkán láthatom őket személyesen. Néha gyötör a honvágy emiatt, és mert szeretem a hazám, ahol felnőttem.

A terveim szerint még egy évig leszek itt, utána hazamegyek és elvégzem az egyetemet. Azután szeretnék újra kijönni külföldre dolgozni, ha addig nem változik olyan mértékben az otthoni helyzet, hogy pályakezdőként kapjak egy olyan állást, ahol kényelmesen tudom a további életem tervét végigvinni. Persze ez nagyon messze van még, addig sok minden változhat, 22 évesen még sok lehetőség közül választhatok. Az hogy itt vagyok is egy hirtelen jött döntés következménye, és semmilyen szinten nem bántam meg.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×