Húzzunk külföldre mert itthon nem fog menni!

Az egyetem elvégzése után azt hittem, enyém az ország. Szigorúan szükségből elkezdtem mindenféle melókat elvégezni otthon, várva a nagy lehetőséget. Lehetőség nem jött a szakmában, de nem panaszkodtam, tűrhetően kerestem értékesítőként.

angliai munka© Ed Webster

Mikor egyik hónapban a százalékos jutalékom meghaladta a főnök szeretőjéét durván ki lettem rúgva. Szüleimmel is megromlott a kapcsolatom ezért mikor gyermekkori jóbarátom szólt, hogy ő megy külföldre, megkértem, hogy gondoljon rám is...

Gondolt...

2008 január elsején érkeztem az országba tűrhető német nyelvtudással és egy "garantált" kebab-shop munkával...

LLandudno, Észak-Wales ékköve

A városka elképesztően szép, az emberek kedvesek, az utcák tiszták. A munkahelyemről ugyanez nem nagyon volt elmondható. A kebab-shop feletti lakásokat szemmagasságig borította a penész és gomba, a WC konkrétan nem volt ledűbelezve (rendesen lerögzítve), dolgom végeztével kivihettem a konyhába, ha akartam. Meleg víz nem volt, ahogy fűtés sem. Öten aludtunk egy szobában és csak egy ágy volt. Nekem egy pelenkázómatrac jutott, amiről a fejem és a lában is lelógott. Takaróm nem volt, egy kockás pléd jutott és az éppen nem viselt ruháim. Heti 66 óra munka volt elszámolva, de persze ennél sokkal többet dolgoztam. Erre kaptam 100 fontot. Az kemény 1.33 font per óra. A kaja és meglepő módon a mosás ingyen volt.

Hamarosan külön szobát kaptam, semmi extra, 2x3,5 méter, ha jól emlékszem. Befért az a két dolog, amire már régen vártam. Egy ágy és egy TV. A televíziót egy hazaköltöző iráni sráctól vettem 20 fontért és négy csatorna is bejött rajta... BBC1, BBC2, ITV és a helyi S4C.

Hajnali háromkor végeztem a boltban, fel a szobába, tévé be, felirat bekapcsolva és szótár. Ezt minden nap hajnali 6-7- ig.

A kezdeti kultúrsokk után azt mondhatom: jó srácokkal ismerkedtem meg. Miután békén hagyták nem-létező katolicizmusomat csesztetni, azután jól elvoltunk. Nekik sokkal rosszabb sorsuk volt, mint nekem. Diák vízummal voltak kint és hamar haza kellett menniük. Az egyik srácnak Shibli-nek (lehet rosszul írom...) különösen sietős volt. Egyszer sírva mesélte (jó 40 éves volt), hogy apját minden héten megverik, mert azt hiszik, hogy ő (mármint a fiú) áruló. Egy idő után nem bírta tovább, hazament... A reptéren kivégezték...

Hol is tartottam? Ja, igen:

Egy idő után a főnök nem akarta ideadni a pénzem, ezért barátaim megszöktettek (szó szerint... hajnalban jöttek értem, bepakoltam mindent egy utazóba és uzsgyi).

A napos Rhyl

Egy verandákat gyártó vállalkozó keresett embereket és kedvelte a magyarokat. Nosza, contract! Here I come! Ezt a munkát kimondottan szerettem. Fából, műanyagból és vasból gyönyörű parkok területén építkezni és valami szépet csinálni.

Csak a főnök, volt hogy hetente kirúgott… hazamentem kiakadva, erre reggel hívott mobilon, hogy hol a fenében vagyok...

Mondom: Tegnap kirúgtál...
Ő: Ne legyél hülye, gyere dolgozni b+. Hát lehet ilyen kérésnek ellenállni.

Itt sokáig voltam, majd' másfél évig.

Innentől rövidebbre fogom, mert elalszotok!

Itt is fel kellett mondjak, mert a főnök csapatvezető létemre semmibe nem nézett és volt párszor, hogy elfelejtett értem teherautót küldeni... Csinálhatok a szerszámokkal, meg magammal amit akarok...

Ezután jött egy pár év hulladék feldolgozás... (tudjátok, szeméttelepi munkás... nem részletezem, hogy ITT mi van). Itt szintén lineleaderként mondtam fel.

Egy év egy SHARP gyárban... Na ITT fizettek, mint a katonatiszt. Nagyon kemény elvárások hasonló fizetéssel társulva. De sajnos a gyár bezárt...

Jelenlegi munkahelyem kicsit furcsa. Szeretem csinálni, megint egy új dolog. Általános hoszteszmunkásból (hoz-tesz-emel) kezdek "kiemelkedni", mint CNC programozó... Hogy hogy, azt ne kérdezzétek. Pár napot voltam a műhelyben robotmunkát végezni, de mindig kérdeztem valamit, ami érdekelt. Először esztergálni tanítottak be, utána rajzolvasás jött. Jelenleg a CNC programokkal ismerkedek.

Csattanó, nem pofon

A magyar a jég hátán is magyar! Nem szabad befordulni, nem szabad feladni. Ne válogass, ne félj kérdezni és soha ne hagyd abba a tanulást!

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×