Kaland az élet! :)

Amikor megszűnt a munkahelyem, tudtam, hogy külföldre megyek. Ez eleinte nagyon nehéznek bizonyult, mivel elképzelésem sem volt, hogy hova is szeretnék igazán menni. Még mielőtt megtörtént a bezárás, elvégeztem egy bártender tanfolyamot otthon.

Lévén, hogy az angol nyelvtudásom nem volt valami fényes, ezért tudtam, hogy az eredeti szakmámban nem tudok majd elhelyezkedni külföldön. Ekkor úgy gondoltam, hogy Máltára szeretnék költözni és egy bárban dolgozni. Ez majdnem össze is jött, mivel volt kilátásban egy állás, igaz csak felszolgálás. Közben kaptam egy ajánlatot Skóciából. Nehéz volt dönteni, gondoltam bízzuk az életre, és konkrétan sorsot húztam, végül Skóciába mentem, egy gyönyörű szigetre.

kaland az élet

Skócia

Gyorsan bele is szerettem Skócia szépségébe és őszintén szólva az otthoni élet után minden sokkal egyszerűbbé is vált. Kimentem az utcára, az emberek mosolyogtak egymásra, köszöntek még akkor is, ha idegenek voltak.A munka az viszont kemény volt, mivel hotelben dolgoztam, de olyan dolgokat tudtam megvenni, amiket otthon soha a mérnöki fizetésből. Persze ugyanakkor nehéz is volt az a része a dolognak, hogy mégiscsak egyedül ültem repülőre és elhagytam a hazámat.

Hiányzott mindenki és az első 2 hét borzalmas volt, majd később elkezdtem nagyon jól érezni magam, konkrétan olyan harmóniát éreztem legbelül, amit sajnos itthon gyerekkorom óta nem sikerült átélnem.

Ott a szigeten találkoztam egy magyar házaspárral, akikkel nagyon rövid időn belül barátság kezdett kialakulni, és később ki is derült, hogy mennyire jó barátok vagyunk. Egyszer nagy bajba kerültem és ők segítettek rajtam. Ezt azért is írom le, mert sokan akik külföldön élnek, tudatosan nem keresik a magyarok társaságát, sőt olyat is hallottam, hogy nem szólalt meg magyarul, ha magyar beszédet hallott. Lehet én vagyok ilyen szerencsés,de hálás vagyok,hogy ismerhetem őket és tartjuk a kapcsolatot azóta is.

Hazamentem

Öt hónap után úgy döntöttem, hogy hazamegyek Magyarországra, mert bár jól éreztem magam, a munka ott nem volt a legjobb, nem erre vágytam. Némi spórolt pénzzel hazamentem hát, és otthon is maradtam pár hónapra, próbáltam munkát is keresni, mert úgy gondoltam talán újra szeretnék otthon maradni.

Jó volt újra a családdal és a barátaimmal lenni, de munka nem jött 4 hónap után sem, a külföldön összespórolt pénzem elfogyott, közben hitelt kellett még fizetnem. Ekkor jött egy lehetőségem Máltára, hát mentem.

Málta

Ott pillanatok alatt rájöttem,hogy bármennyire is szeretek úszni a tengerben,ez nem az a hely,ahol élni szeretnék. Olyan helyen dolgoztam,ahol bár szerettem lenni, de nem voltam bejelentve és a fizetés sem volt valami jó. Összesen két hónapot töltöttem Máltán és egyszer eléggé nehéz helyzetbe kerültem, amit most nem fejtenék ki, de a lényeg, hogy itt is egy magyar (idegen) srác segített rajtam. Azóta is hálás vagyok a segítségéért.

kaland az élet

Máltán jól elvoltam, de nem éreztem igazán jól magam, megint feldobtam egy érmét és vettem egy repülőjegyet újra haza. Úgy egy hónapot tölthettem otthon, amikor már megint nagyon nehéz helyzetbe kezdtem kerülni anyagilag, mivel ez az ide-oda utazgatás sok pénzt felemésztett és még mindig volt hitelem.

Újra Skóciába mentem

Újabb külföldi lehetőségem jött, hogy visszamenjek Skóciába, s azóta is itt vagyok. Most sikerült az eredeti terv és végre egy bárban helyezkedtem el. Itt a minimálbért keresem, de abból olyan jó minőségű életet tudok élni, amire az ember vágyik. Az Egyesült Királyságban az állam is ad támogatást a külföldieknek,akik idejönnek dolgozni.

Egyszerűen megbecsülik azt, hogy valaki idejön és termeli nekik a GDP-t. Nem tudom,hogy ez otthon mikor fog eljönni...talán soha, de nagyon bízom benne azért, hogy egyszer mégis.

Szeretek Skóciában élni, gyönyörű, 1000 arcú ország, kedvesek az emberek és segítőkészek mindenben. Mióta itt vagyok majdnem törlesztettem is minden adósságomat, szóval sínen van minden.

kaland az élet

Ettől függetlenül egyszer szeretnék hazamenni, mert Magyarország az én hazám és nem telik el úgy nap, hogy ne hiányozna az otthonlét. De azt is tudom, hogy ez két éven belül nem valószínű,hogy meg fog történni.

Az én történetemből látszik, és szerettem is volna ezt kifejezni, hogy nem egyszerű az embernek elhagynia a hazáját. Én harmadik nekifutásra tudtam megtalálni azt a helyet, ahol azt hiszem hosszabb távon tudok maradni, de ezt majd az élet írja úgyis. Nem kell ezt magyarázni,aki otthon él, tudja a legjobban, hogy milyen nehéz ott boldogulni. És mondhatja nekem bárki, hogy aki akar az talál munkát Magyarországon, de ez nem így van! Sajnos.

Viszont tudom, hogy egyszer visszatérek, de addig is kalandra fel! Itt keresek annyi pénzt, hogy valóra váltsam az álmomat és utazzak a világban!

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×