Párizs tippek turista szemmel

Már összesen több mint hat alkalommal jártam Párizsban és nem tudom megunni. Fantasztikus, hogy minden úgy működik, ahogy működnie kell, nincsenek olyan problémák, mint itthon.

Bosszantó apróságokra gondolok, amivel itthon napi szinten megbirkózunk és a részévé vált az életünknek. Na, ez ott nincs. Minden logikus és flottul működik. Megfogott az érzés, a párizsi emberek mindenen felülkerekedő léte, az apróságokra is kiterjedő részletesség, az egész város szépsége. Kifejezetten utálom a hideget és a csapadékokat, ezeket az időpontokat elkerülve gyakorlatilag mindig csodálatos és mindig magával ragadó élményt nyújt, a francia főváros. Érdemes úgy utazni, hogy legalább egy teljes hétvége benne legyen.

Párizs

Költségek

Három-hat napokat töltöttem kint, ezek alapján két főre napi 90-100e forintból ki lehet jönni, ha odafigyelünk. Ebben minden benne van. Repülő, szállás, étkezések, belépők, némi apró csecse-becse az itthon maradottaknak. Ki lehet fogni kicsit olcsóbb árakat, de mi kényelmi szempontok miatt nem szálltunk meg soha a Périphérique-en kívül. A repülőjegyeket mindig jóval korábban lefoglaltuk, a szállásokat már csak a biztos repülési dátumok ismeretében kezdtük el nézegetni. Itt is ki lehet fogni „last minute” ajánlatokat. Legutóbb egy szobát például 350€ helyett 90-ért sikerült lefoglalni.

Érdemes olyan oldalakon foglalni ahol nem kell azonnal kifizetni a szállást csak érkezéskor, így könnyebb lemondani, ha esetleg idő közben találunk jobbat.

Vendégszeretet

Sokan panaszkodnak a franciák vendégszeretetére, ez így is van, ha angol az illető. Érthető okaik vannak, nem is nagyon lesz ez másképp. Velünk mindenki kedves volt. A legjobb élmény az volt, hogy feljutottam az Eiffel és a Montparnasse tornyokba. Imádom a magasságot. Rossz élményem nem igazán volt. Talán a legrosszabb az volt, hogy az egyik szálláson a reggeli nem tartalmazott húst. Svédasztal esetében ez elég fura volt számomra. Ha az ember nem angol, de angolul beszél, akkor igyekezzen legalább franciául köszönni és rákérdezni az angol nyelvtudásra. Mindenhol, mindenki beszél angolul. A vendéglátóhelyeken ebből sosem volt probléma, de még a metróban a jegyeladó is gagyogott valamennyit. Ha magyarul beszélünk egymással, úgyis rájönnek, hogy nem angolok vagyunk, és megnyílik a segítőkészség kapuja. Tényleg nem szeretik az angolokat. Érdemes viszont kerülni a többi magyar társaságát, sajnos a legtöbben hozzák az itthon megszokott stílust és ez sokszor visszatetsző, tapasztalatból beszélek.

Párizs

Árak

Az árakkal kapcsolatban annyi tapasztalatot tudok megosztani, hogy minden drága. Aránytalanul. Az itthoni fizetésekhez számolva Párizs kifejezetten drága hely, amik hasonló árban vannak, azok a multik polcain levő dolgok. Parfümök, ruhák, stb.

Közlekedés

Párizs a közlekedés mintaképe számomra, de ezzel biztos mindenki így van, aki jár már ott. 14 metró, és 5 HÉV(RER) közlekedik a városban, illetve a külvárosok között. Nincs olyan pont, amit ne lehetne elérni 40 perc alatt bármikor. Zseniálisan van kitalálva az egész. A felszín az autóké, motoroké, bicikliké. Autóbusz alig van, nem is nagyon van rá szükség. Lassúak, büdösek, kényelmetlen az első ajtónál felszállni, stb. Érdekes módon minden ajtót kinyitnak, de senki nem száll fel középen vagy hátul. A bicikliseknek külön leválasztás van szinte mindenhol a sávok szélén, ahol pedig nincs, ott van bicikliút. Ezen kívül a bringabérlés Mekkája Párizs! Fillérekért bérelhetünk bringát (fél óráig ingyen!), egyedül a 150€ depozit kellemetlen, mert kb. 2 hétig ülnek rajta. Érdemes PARIS VISIT CARD-ot vásárolni, ez minden közlekedési eszközre jó és egy rakás helyen kedvezményeket adnak rá.

Párizs

Kaja

Steak fan vagyok és Párizs ebben nagyon jó! Valami fenomenálisat tudnak alkotni, a zöldbors szósz pedig egyenesen egy gasztro-orgazmus. Aki szereti a tengeri kaját (én kifejezetten menekülök tőle) az is megtalálja a számítását Párizsban! Ilyen választék még egy tengerparti étteremben sincs, mint amit ők produkálnak! Érdemes elmenni a Montmartre-ra és a festők terén a palacsintásnál dőzsölni. Nagy, forró és nagyon finom! 3-5€/db, feltétektől függően.

Mivel napközben a sok látnivaló megnézése közben kevés idő van enni, így a gyorséttermek kapóra jönnek. A latin negyed ebből a szempontból kihagyhatatlan! Kvarg Lipi módjára repülsz az illatok után és „fillérekből” 8-15€/fő jól laksz bőségesen. Ha a városban másfelé gyorsan jót akarsz enni, menj be bármelyik QUICK-be. Fenomenális! Olyan ízek vannak, hogy a meki és a BK csak álmodik olyanról. De tényleg! A meki viszont ott kb. ehetetlen. Ugyanaz, mint itthon, viszont nincs íze. Semmi! Olyan, mintha csak a szabálykönyvet követnék és senki nem kóstolná meg a kaját. Itthon legalább fűszereznek rendesen.

Kedvenc helyem

A Ciel de Paris egy nagyon előkelő étterem, gyakorlatilag lehetetlen helyet foglalni. Én a páromat oda vittem a születésnapján, volt meglepődés rendesen. Kiöltöztünk, ahogy illik, de lerítt rólunk, hogy „szegények” vagyunk. Ott a pincéreken is legalább 6-800EUR értékű ruha volt. Elég szürreális élmény volt, a számlánk 130€/fő lett.

Látnivalók

Az eddigi tapasztalatom azt mondja, hogy ha pár napra mész és nem tervezel több utazást Párizsba, akkor ne menj fel semmiképp az Eiffel toronyba. Mi persze elsőre felmentünk, de majd mindjárt kifejtem.

Szóval inkább a Montparnasse tornyot ajánlom, ahonnan az egész Eiffel tornyot látni lehet és persze fotózni. Sokkal olcsóbb és nincs 2-3 órás sor, hogy bejuss. Sacré Cœur-bazilika érdekes látvány, de ha egy templomot láttál, mindet láttad. Viszont jó képeket lehet csinálni a lépcsőjén ülve. Mindenképp javaslom a piacokat, főként a 6-os metró Bir-Hakeim állomásától kezdődő kirakodóvásárt, ahol olyan sonkák, felvágottak, bagettek, zöldségek, tengeri állatok és minden egyéb finomság van, hogy csak győzd végig kóstolni mindet! Persze ruhák és egyéb cuccok is vannak, de az nem olyan nagy szám.

A Louvre viszont bámulatos! Végtelenül büszkék az összelopkodott cuccaikra, és ezt igyekeznek szépen csomagolni. Kb. egy nap rámegy, ha mindent látni akarsz és nem állsz meg. És az öreg hölgy, a Notre Dame! Kötelező program! Bár ez is „csak” egy templom, de meseszép. Ha sok időd van, javaslom még a Diadalív megmászását is. Vicces dolog egy 50 méter magas csigalépcsőt egyhuzamban lenyomni. Se félre állni, se a tempótól eltérni nem lehet. Jó móka.. Ennek a modern változata a La Défense ahol mindenféle műszaki kiállításokat szerveznek és nagyon jó a kilátás a tetejéről!

Itt láthattok még néhány képet, amit jómagam készítettem legutolsó párizsi utazásom alkalmával, akár csak a cikkben lévő többit is.

Párizs

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×