Vendéglátózás külföldön a gimnázium után

Igazából sosem gondoltam arra, hogy én külföldön fogok élni és nem otthon kezdem az életemet. Most sem így gondolom, bár furcsa ezt úgy mondani, hogy 1 évet töltöttem Skóciában és most kezdtem olaszországi kalandomat.

Az ok, amiért elhagytam Magyarországot 18 évesen nem más, minthogy nem tudtam mit kezdjek magammal. Annyit tudtam, hogy a vendéglátás világában akarok dolgozni, de hogy induljak el? Mehettem volna otthoni egyetemre, mint mások, de úgy gondoltam (nagyon helyesen), hogy az angol nyelv nagyon fontos ebben a szakmában, így kiutaztam rokonokhoz az Egyesült Királyságba.

Skócia vendéglátózás

Talán az egyik legszerencsésebb magyarnak mondhatom magam, aki valaha fogta magát és kiutazott a skótokhoz. Egy nagyon szép helyen, nagyon jó társaságban, nagyon jó munkahelyre kerültem. A helyi egyetem (Stirling város) éttermében kaptam Kitchen Porter (azaz mosogató fiú) munkát. Bár így elsőre nem túl bíztató, higgyétek el, a mosogató fiú ott nem azt jelenti, amit itthon.

Megbecsültek, sosem éreztették velem, hogy külföldi vagyok, megfizettek elég rendesen, a kollégáimmal pedig hétvégente is együtt voltunk.

Az angol nyelvtudásom rengeteget fejlődött, köszönhetően egy, a város által fenntartott nyelviskolának. Furcsa volt, hogy minimális összegért olyan ruhákat és élelmiszert kapok, amit Magyarországon sokan nem engedhetnek meg maguknak. Gyakorlatilag luxuscikkeket vásároltam a napi fizetésem harmadáért (persze nem minden bolt olcsó és vannak elképesztő árak is, mint mindenhol).

A legfurcsább dolog a karrierépítés volt számomra. Nagy-Britanniában egyáltalán nem szokatlan, ha 19 évesen az ember bolt menedzser vagy kisfőnök (supervisor). Így én is, egy magyar érettségivel a kezemben tudtam haladni a ranglétrán és tavasszal már a szakácsok mellett dolgoztam. A lényeg, hogy nyitott legyél és talpraesett. Keresd a lehetőséget és akkor könnyen tudsz haladni felfelé külföldön.

A konyhán annyira szerettem dolgozni 1 évig, hogy eldöntöttem, ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben és azt is elhatároztam, hogy a következő évben már tanulni fogok. Először Londonba szerettem volna menni, ám onnan átirányítottak engem Firenzébe, azzal az indokkal, hogy „az olaszoktól meg tudod tanulni mi is a turizmus”. Ezért egy pár hónapos magyarországi kitérővel Olaszországba kerültem. Amikor mondtam valakinek, hogy Firenzébe megyek tanulni a válasz szinte kivétel nélkül az volt „a világ legszebb városa”. Őszintén, nekem Skócia jobban tetszett. Természetesen egy gyönyörű, élettel teli, hatalmas város, de a skóciai élet után ez kelet. Kőkeményen.

Skócia vendéglátózás

Amíg Nagy-Britanniában 3 hajléktalant láttam az utcákon (akiket mindenki ismert, mert csak ők voltak), addig itt kiteszem a lábam az ajtón és kapásból tíz jön szembe kéregetni. Amíg Skóciában rend és tisztaság volt az utcákon, addig itt a legnagyobb turisztikai egységeknél áll a szemétdomb. Amíg Skóciában mindenki tudott legalább két nyelvet beszélni (általában angol-spanyol, angol-francia), addig egy olasz képtelen megtanulni más nyelven. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy egy város, ami köztudottan a turistákból él, hogy engedheti meg magának, hogy a pincérek, sofőrök, fiatal diákok, egyetemisták nem beszélnek más nyelven.

Bár tény, akkor is özönlenek ide a német és angol vendégek, ha az olasz csak olaszul beszél. Egyébként az iskolámban angolul folyik a tanítás, ezért nagyon ritkán kell használnom az olaszt.

A legfontosabb számomra a munka terén, hogy minél többet magamba szívjak, minél nagyobb emberektől. Szeretném, ha éveken belül haza tudnék menni, dolgozni egy komoly szállodába vagy akár a saját vállalkozásomat elkezdeni. Mint szerintem a legtöbb külföldön élő magyar én is haza vágyom és bár nem orvosnak vagy olyan embernek tanulok, aki konkrétan tud segíteni az országon és a magyar embereken, azért szeretnék egy kis nyugatot haza vinni.

Írd meg nekünk te is a történeted!
Szólj hozzá!
Írj nekünk te is!
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.

Külföldre mentem

Küldd el nekünk te is a saját történeted!

Legfeljebb 255 karakter.
Csatolt fájlként is feltölthető.
RTF , Word (.doc, .docx) vagy OpenOffice (.odt) dokumentum fájl.
Legfeljebb 5 darab JPEG kép (.jpg, .jpeg kiterjesztésű fájl) tölthető fel.
Feltöltés folyamatban...
×