Magyarország - a sztereotípiákon túl

Magyarország. Ha kiejtem ezt a szót külföldön, biztos, hogy a válaszban benne lesz a gulyás, a pálinka vagy Puskás Öcsi... Sztereotípiából nincs hiány. Rólunk elterjedt vélemény, hogy sírva vigadunk, borongós a hangulatunk és kicsit pesszimisták vagyunk. De legalább ennyien állítják azt is, hogy a magyar lányok csodaszépek, a magyar borok utolérhetetlenek és a magyar termálfürdőknek nincs párja.

Pár évvel ezelőtt az Alphadesigner weboldal különböző sztereotípia-térképet készített egy projekt keretében. Yanko Tsvetkov grafikus-illusztrátor az Előítéletek Atlasza címet viselő kiadványában megjelent térképes grafikái az interneten járták be a világot. Ezeken a térképeken az látszik, hogy a szerző elképzelései szerint Európa egyes nemzetei másokat miként skatulyáznának be. 

A kiadvány szerint a németeknek és a törököknek a magyarokról konyhánk egyik leghíresebb étele, a „gulash” szó jut eszébe. Hasonlóan „gondolkodnak” az angolok is rólunk a kiadványban, Magyarország helyén csupán a leves szó szerepel. A legnagyobb hazafiak, a franciák pedig a magyar származású exelnökhöz, Nicolas Sarkozyhez kötöttek – volna – bennünket: a térképen ezt a „Sarkoland” – Sarkozy-föld megjegyzés takarja.

Érdekesség viszont, hogy az illusztrátor úgy gondolja, az olaszok mellett a bolgárok is a pornósztárokkal azonosítanák hazánkat. A spanyolok és az oroszok pedig csak hunoknak hívnak minket ebben az atlaszban. Végül két érdekes adat a térképről: a lengyelek „jó haveroknak” mondtak minket, míg az állítólagos vatikáni válaszadók „katolikus cigányoknak” tituláltak minket. (A térképek 2009 és 2012 között készültek, további információk a térképekről a weboldalon.)

magyar sztereotípiák

A sztereotípiákon túl egyre több hazánkban a külföldi fiatal, aki elsősorban nem a rólunk elterjedt, hagyományos „közhelyek” miatt látogatott el hozzánk. Persze a pálinka vagy a bor még mindig kelendő magyar terméknek számít, de egyre népszerűbbek vagyunk éjszakai életünk kapcsán is. A hazai romkocsmák híre lassan bejárja az öreg Európát és eljut a nyugati fiatalokhoz is. A budapesti pezsgő éjszakai élet és az egyedi szórakozási lehetőségek sokasága már a külföldi média érdeklődését is felkeltette. 

A közelmúltban foglalkozott a magyarországi romkocsma-élettel a CNN is, hipszternek nevezve az említett szórakozóhelyek hangulatát. Az általuk készített felsorolásban a Szimpla Kert vezeti a listát, amelyen egyébként a szereplők közül nem mindegyik nevezhető a szó szoros értelmében romkocsmának. 

Egy ilyen listából persze valóban kihagyhatatlan az első (2004-ben indult) és talán leginkább elhíresült Szimpla Kert, melyet a Lonely Planet olvasói a világ harmadik legjobb bárjának választottak meg tavaly, a „100 Great Bars of the World” versenyen. A népszerű utazási portál ajánlójában a Szimpla Kert mellett a Fogasházat és a Kőleves Vendéglőt emeli ki a belvárosi romkocsmák közül.

magyar sztereotípiák

A Washington Post pedig nemrég, az egyik hétvégi lapszámában Budapestre mint Európa új italozó központjára hívja fel a figyelmet. Az újságíró szerint a budapesti romkocsmák nemcsak a külföldiek számára, de az itt élő fiataloknak is vonzóbbá tette a hetedik kerület felpezsdült éjszakai életét.

magyar sztereotípiák

Ha már a bulizásról van szó, nem lehet szó nélkül elmenni a több mint két évtizedes múlttal rendelkező Sziget Fesztivál mellett. Az Óbudai-sziget és a K-híd története mára kinőtte magát és Európa legrangosabb fesztiválja lett. A Sziget Fesztivál hete alatt több külföldi fiatal fordul meg a szigeten lassan, mint magyar. A Sziget mára Európa egyik kihagyhatatlan rendezvénye lett, a mainstream része, élő hungarikummá vált.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.