Interjúk

Milyen külföldiként Pécsett tanulni?

Mindig izgalmas élmény egy idegen országba utazni tanulás vagy munka miatt, de milyen tapasztalatokkal gazdagodik az, aki hazánkat választja úti célként? A következő interjúban Eshaqzai Rafi, a Pécsett tanuló afgán srác véleményét olvashatjátok arról, hogy milyen benyomást szerzett kis hazánkról az eddig itt töltött évei alatt.

interjú

Afganisztán több mint 4.000km-re fekszik, te mégis Magyarországot választottad. Mi eredményezte azt, hogy nálunk folytasd tanulmányaidat? Mit szólt a családod, hogy ilyen messze kerülsz tőlük?

A mai világban nem mondanám, hogy messze lennének egymástól az országok, viszont tényleg távolabb vagyok a szeretteimtől. Sajnos volt olyan is, hogy 3 évig nem tudtam hazautazni, de

nagyon örülök, hogy 2007-ben ösztöndíjas hallgatóként volt lehetőségem ebbe a szép országba jönni tanulni.

Személy szerint én a nagybátyám támogatásának köszönhetek mindent, de az otthoniak is örültek, hogy ide jövök tanulni.

Hogyan kerültél éppen Pécsre mondjuk Budapest vagy más nagyvárosok helyett?

A 2009-es felvételi időszakban rengeteget gondolkodtunk társaimmal azon, hogy maradjunk Budapesten vagy menjünk inkább vidékre. Debrecen, Szeged és Pécs is alternatíva volt. Az egyik kedves történelem tanárnőnk győzött meg végül minket, aki a 2010-ben induló Európai Kulturális Főváros címet és a programok sokszínűségét emelte ki. Így választottuk a Pécsi Tudományegyetemet azon belül pedig a politológia szak érdekelt minket.

Könnyűnek vagy nehéznek tartjátok a tanulást és a munkavállalást Magyarországon?

Tanulás szempontjából azt gondolom, hogy aki meg akarja szerezni a végzettséget, az mindent meg is fog tenni érte, tehát aki tanulni akar az tanulni is fog, nehézségi foktól függetlenül. Az iskolarendszer nagyon különböző az otthoni viszonyokhoz képest, a tiétek több száz éves múltra tekint vissza és európai színvonalú rendszer. Ezzel szemben a miénk a 30 éves háború és konfliktus miatt lemaradt a fejlődésben. Például mindig nevetek, amikor eszembe jutnak a fegyverekről szóló matematikai példák, ami azért korán sem megszokott nálatok. A munkavállalás már nehezebb, állást találni ma nem könnyű és vannak olyan barátaim is, akik a diplomájuk ellenére alkalmi munkákból élnek.

interjú
© velkr0

Tervezed a továbbiakban, hogy itt vállalsz munkát, esetleg az országban vagy a világ más táján keresel lehetőségeket?

Ez egy nagyon jó kérdés, amire nehéz válaszolni, de én mindig azt szoktam mondani, hogy az lesz, amit a jövő hoz.

Ha végeztem az életem tanulással töltött részével, haza szeretnék térni és hazámban segíteni az ott élőknek.

Elsősorban létre szeretnék hozni egy fiatalokból álló szervezetet, mellyel az otthoniak tanulását tudnám segíteni, amire nagy szükség lenne.

Amikor először hozzánk látogattál mit tapasztaltál a kultúrával és a magyar emberekkel kapcsolatban? Könnyű volt a beilleszkedés? Milyen nehézségekkel néztél szembe?

Szerencsére semmi problémával nem találkoztam, a beilleszkedés is könnyű volt. Olyan kollégiumba kerültünk, ahol sok segítőkész határon túli fiatallal laktunk együtt. Soha nem fogom elfelejteni azt az élményt, hogy

ide kerülve egyáltalán nem éreztem magam idegen országban.

Az itt töltött évek alatt megannyi élménnyel lettél gazdagabb, viszont melyek voltak a kiemelkedően jó vagy rossz élményeid?

Rengeteg élménnyel gazdagodtam az évek során, de az egyik legkiemelkedőbb pozitív dolog a gólyatábor volt, mert rengeteg kedves embert ismerhettem meg és sok jó emléket szereztem. Rossz tapasztalatom csak olyan emberekkel volt, akik lenézően viselkedtek és olyanokat vágtak fejemhez, hogy te idegen mit keresel itt… de ez nem zavart igazán.

Kérlek, jellemezd a „magyar embert” a „magyar kultúrát” és a „magyar gasztronómiát” pár szóban. Sok gondot okozott a magyar nyelv elsajátítása vagy egyszerűen ment?

Többnyire a magyar ember kedves és barátságos, a magyar kultúra pedig sajátságos és európai viszonylatban is különleges. A magyar konyha pedig kiváló,

sok finomságot ettem és kóstoltam már, de nekem a kedvencem a rakott krumpli!

Nálatok csak egyetlen nehézségem akadt, megtanulni magyarul. Büszkén mondhatom viszont, hogy rövid idő alatt sikerült elsajátítani ezt a romantikus nyelvet.

Ha újra kezdhetnéd, akkor is Magyarországot választanád?

Személy szerint szívesen választanám Magyarországot újra és újra mert, itt sokat tanultam és teljesen más ember is lettem. Szeretem ezt az országot!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.