Karácsonyi vásárok itthon

Ha esetleg valamilyen oknál fogva nem tudsz külföldre utazni, hogy az ottani karácsonyi vásárok egyikét meglátogasd és ott hangolódj rá az ünnepekre, akkor itt olvashatsz pár itthoni bazárról, ahol érdemes körülnézni.

Sok érvet és ellenérvet fel lehet hozni a karácsonyi vásárok ellen és mellet. A kontrákat nagyjából mindenki ismeri. Hideg, tömeg, megfizethetetlen árak… és kb. ennyi. De akkor is...

Miért érdemes az itthoni karácsonyi vásárokban szétnézni?

 • Mert fantasztikus illatok furakodnak be az orrunkba! A fűszeres forralt bor illata, a fahéjas, vaníliás kürtös kalács… és az a sok finom sült... kulináris élmények színe java.
 • Mert az árusok fabódéinak asztalaira kipakolt holmik sokkal emberközeliebb ajándékok, mint egy tablet vagy telefon! Persze ez utóbbi kettőnek a hasznosságát nem vitathatom.
 • Mert látványos és szép! A magyar, kreatív kézműves munkákban gyönyörködő esetleg vásárló külföldiek, a girlandok, a világítás és az a rengeteg külföldi, akit ennyire érdekel kicsiny országunk fővárosának karácsonyi vására... jó érzéssel tölt el a kíváncsiságuk!
 • Mert a budapestiek már elérték a korábban olyan híres bécsi színvonalat! Lehet azóta meg is előztük már az osztrák fővárost ebben!
 • Mert közelebb van egy-egy hazai karácsonyi vásár, mintha ezért sokezer kilométert kéne utaznunk. Nem kell minden karácsonyi ajándékoknak ilyen helyről beszerezni, elég egy vagy két darab, vagy ha nem is veszel senkinek meglepetést itt, egy forraltbort megéri elszürcsölni.
 • Egy rövid séta egy ilyen bazárban sokkal inkább megadja a karácsonyi hangulatot, mint egy bevásárlóközpontban ajándékokra vadászni közösen, stb.

Melyek Budapest legjobb karácsonyi vásárai?

Vörösmarty tér

Alap. Azaz, mindenképpen kihagyhatatlan a listáról, sőt, szinte muszáj az első helyen szerepelnie!

Ha szeretnél egy forralt bort meginni karácsonyi vásárban, azt itt kell ezt megtenned. A fentiek mellett még megtalálhatóak a megszokott, mégis különleges kézműves emlék-, dísz-, ajándéktárgyak is, amiket ha megvenni nem is tudunk, megéri szemügyre venni, ha másért nem hát azért, hogy a kreatívabbak ihletet kapjanak!

A kicsiknek játszóház is van, valamint esténként, december 1-24-ig 17:45-ös kezdéssel – papír szerint - még műsorok is vannak!

Szent István Bazilika

Itt is találni forralt bort - itt ‘csak’ 300 ft/dl(!) -, harapni valót, szép portékájukat vásárlásra kínáló árusokkal és még sok minden mással, ami amúgy a Vörösmarty téren is megtalálható. A Bazilika környékére ellátogatni, és megküzdeni a tömeggel mégis megéri, hiszen mégiscsak találni ott valamit, ami viszont nincsen a másik vásárban. Fényfestés! Ahhoz pedig, hogy mindezt megvalósíthassák, a Bazilika homlokzatára, ahhoz a levélben kellett engedélyt kérni a Vatikántól! Mindenképpen leköti a figyelmet és képes az ember több tíz percig is ott állni, hogy megnézze, mi jön még. Itt is lehet számítani érdekes programokra, amiket itt találhattok.

Erzsébet tér – Városháza par – Madách tér

A Bazilikától ezen az az útvonalon egy hosszú vásársor található meg, ahol leginkább enni lehetséges. Ha nem vagyunk éhesek, vagy csak nem szeretnénk pénzt költeni, semmiféleképpen se tévedjünk arra, hiszen az illatok, akár a rajfilmekben, szinte az orrunknál fogva „rángatna” oda az egyik pulthoz.

Ami jó hír, hogy itt, ezen a részen olcsóbban megúszható itt, mint Vörösmartyn.

Ha kulináris élmények, akkor Street food!

Világszerte beszélhetünk már egy ideje street food forradalomról, ami csak most jelent meg Budapesten, pontosabban a Zrínyi utcában. Ez az egész nem más, mint jó ételek fogyasztási lehetősége a nyílt utcán. Az ünnepeknek közeledtével sokan költöztek az utcába, hogy finomnál finomabb ételekkel csábítsák bűnbe esésre az arra járókat. Forralt borok, édességek, sütik és más finomságok, amik nagy része, ha nem mindegyike helyben készül!

Többek között olyanok is megtalálhatók most itt, mint a Zing Burger, Pasta Station, Lazac Placc vagy a Cake Shop, de persze ez csak pár név a sok közül, amikkel összefuthatunk a Zrínyi utcában.

Akiket érdekelne egy részletesebb beszámoló, amiben az árakról és az adagokról is szó esik, azoknak ajánljuk szíves figyelmébe az itt található cikket!

Egy sétát és körbenézést mindenképpen megér!

Más városok karácsonyi vásárai

Aki esetleg szeretne kilépni a fővárosi forgatagból vagy csak eleget látta már a fent említett helyeket, azoknak ajánlott ellátogatni más kisebb nagyobb városok adventi vásáraiba, ahol összességében minden a régi, csupán a környezet más / új.

Sopron

E mesés város is meleg szívvel várja ebben a hűvös évszakban látogatóit, a figyelmetfelkeltő adventi kalendáriumával, a hívogató betlehemével, a vásárok megszokott kézműves portékáival és teakülönlegességeivel.

Itt is különböző programok várják a Sopronba érkezőket, többek között a város iskolásai, kicsit és nagyok villantják meg tehetségüket.

Pécs

A belvárosban, a Széchenyi téren felállított hatalmas karácsonyfa hívogatja a helyieket és a városba érkező vásárturistákat. A helyszín maga szebb és érdekesebb, mint a vásár, így tehát aki szeretne elkortyolni egy forró italt egy igazán szép közegben, az Pécsett pont jó helyen van. És ha már arra jár az ember, akkor érdemes kis sétát tenni a vásáron kívül is, hiszen van pár hangulatos tér, lakatfal, sétálóutca...

A Pécsi advent ideje alatt díjtalan idegenvezetés is kifogható a Székesegyházban, illetve a Dóm-kőtárban, aminek időpontjairól itt talál infót.

© beta.robot

Debrecen

A közös vasárnapi gyertyagyújtás és a Betlehem mellett ott van még a Nyitott Városháza program is, ahol a város népművészei és iparművészei is részt vesznek, így kívánva népszerűsíteni a kézműves hagyományokat, amik később értékesítésre is kerülnek december 20-21 között a régi városházán.

December 24-én este pedig, egy közös kántálás tervbe van véve a város több pontján.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.