Interjúk

Magyarország egy amerikai srác szemével

A magyar oktatás magasabb színvonalú, mint az amerikai; a pálinka nem segíti az emésztést; a kebab piac pedig tuti telített Budapesten. Justin, a Corvinus Egyetem MBA (Master of Business Administration) szakos hallgatója mesélt nekünk az élményeiről és tapasztalatairól, amiket az elmúlt két évben szerzett Magyarországon.

amerikából jöttem

Mikor költöztél Magyarországra és miért pont ezt az európai országot választottad?

Mindenképp külföldön szerettem volna elvégezni a mesterszakot, mert mindig ki akartam próbálni magam egy másik országban, ez pedig elég jó alkalomnak tűnt. Magyarország mellett több okból döntöttem. Először is, már 2011. augusztusban voltam itt egyszer és nagyon jól éreztem magam. Akkoriban sok embert megismertem és tudtam, hogy ezek a barátaim biztosan segítenek majd nekem a beilleszkedésben. A másik ok, amiért Magyarországot választottam, hogy a Corvinus MBA programjának nagyon jó a nemzetközi megítélése, főleg a többi egyetemhez és szakhoz képest a régióban. Végül, de nem utolsó sorban talán a legnyomósabb érv Magyarország mellett az volt, hogy a felmenőim közül sokan származnak innen.

Említetted, hogy a Corvinuson tanulsz. Milyennek ítéled a magyar oktatást az amerikai színvonalhoz képest?

Eddig teljesen lenyűgözött a magyar oktatás színvonala. Viszont az is igaz, hogy annyit ér egy ilyen mesterszak, amennyit beletesz valaki. Vannak olyan diákok, akik nagyon komolyan veszik a tanulmányaikat és szerintem ők kiemelkedő tudást szerezhetnek itt. Ráadásul a tanárok is jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ami ugyancsak fontos.

Talán sokakat meglep, de én őszintén úgy látom, hogy

Magyarországon sokkal jobb az oktatás minősége, mint a legtöbb amerikai egyetemen.

Több barátom járt közepes szintű egyetemekre Amerikában és elég rossz tapasztalataik voltak. Legtöbbször a nagy osztálylétszám és a tanárok közönyössége volt a gond, de én ezeket a Corvinuson nem tapasztalom. Szóval úgy tűnik, hogy jó döntés volt ide jönni.

Szerinted mik a legfőbb különbségek Magyarország és az Egyesült Államok között?

Annyira sok minden különbözik, hogy azt sem tudom, hol kezdjem. Talán a legszembetűnőbb különbség a történelem. Az Egyesült Államok egyértelműen egy fiatal ország, főleg ha Magyarországgal hasonlítjuk össze. Rendkívül izgalmasnak tartom, hogy Budapesten olyan épületeket is láthatok, amelyek már azelőtt itt álltak, hogy az Egyesült Államok kiharcolta volna a függetlenségét Nagy-Britanniával szemben. De emellett engem kifejezetten érdekel az Ottomán Birodalom és az Osztrák- Magyar Monarchia időszaka is.

amerikából jöttem
© Daniela Vladimirovna

Mit gondolsz a magyarokról? Mennyire vagyunk nyitottak a külföldiekkel szemben?

Alapvetően nagyon barátságosnak tartom a magyarokat. Bár hozzá kell tenni, hogy még nem nagyon beszélek magyarul, úgyhogy nem tudom, mit mondanak az emberek a hátam mögött. Az is lehet, hogy folyamatosan szidnak. De jobb azt hinnem, hogy mindenki nagyon kedves. Az viszont feltűnő, hogy

az amerikaiak sokkal optimistábbak, mint a magyarok, úgyhogy néha meglepődöm egy-egy pesszimista megjegyzésen.

Szerintem ez a hozzáállás elsősorban a magyar történelemnek köszönhető, de attól tartok, hogy ezt sosem fogom teljesen megérteni, mert máshol nőttem fel.

Hogy állsz a magyar nyelvvel? Azért próbálkozol vele?

Szinte lehetetlen elsajátítani ezt a nyelvet. Pár hónapja elkezdtem különórákat venni és sikerült egy-két alapkifejezést megtanulnom. Szinte bármit el tudok olvasni (nagyon lassan), de a kiejtésem katasztrofális. Az elején nagyon magabiztos voltam és borzasztóan zavart, hogy senki sem ért meg. Elég szemétnek tartottam ezért a magyarokat, mert azt hittem, hogy helyesen ejtem ki a szavakat. Aztán szépen lassan rájöttem, hogy annyira összetett a magyar nyelv és az ábécé, hogy nagyon könnyen félre tud siklani a kommunikáció. Ráadásul én igazán lusta vagyok a kiejtést illetően, ami azt hiszem, az anyanyelvem miatt van. Az amerikai angolban ugyanis nem kell annyira odafigyelni a kiejtésre. Szóval eléggé csigatempóban haladok, de azért lelkes vagyok, és minden nap gyakorlok egy kicsit. Úgy tekintek a nyelvtanulásra, mint egy új hobbira.

Mi itt neked a legfurcsább?

Számomra nagyon furcsa a magyarok „pálinka-szerelme”. Először is azért nem értem, mert

szerintem a pálinka egyáltalán nem finom.

Az meg főleg nem világos, hogy a magyarok miért hiszik azt, hogy a pálinka segíti az emésztést. Nem mondom, hogy hazudnak a magyarok, de akárhányszor pálinkát iszom, az biztos, hogy nem lesz jobb az emésztésem. Sőt.. Viszont az Unicumot nagyon szeretem.

A másik furcsaság a rengeteg kebabos és a gyrosos Budapesten. Szívesen megnézném ezeknek a büféknek az üzleti tervét, mert majdnem biztos vagyok benne, hogy más üzletet nyitnának, ha rendes piackutatást végeznének. Bizton állíthatom, hogy Budapesten telített a kebab piac.

amerikából jöttem
© Daniela Vladimirovna

Mit szeretsz a leginkább Budapestben? Miért jó itt élni?

Imádom, hogy ennyire internacionális a város. Sokkal inkább nemzetközi, mint az amerikai városok – New Yorkon kívül. Innen gyakorlatilag mindenhova gyorsan és viszonylag olcsón el tudsz jutni a fapados járatoknak köszönhetően. Ráadásul mindig van lehetőség arra, hogy különleges emberekkel találkozz és beszélgess, ami számomra nagyon fontos.

Mik a jövőbeli terveid? Meddig szeretnél még Magyarországon maradni?

Ez a következő 18 hónaptól függ. Egyelőre nem vetem el annak a lehetőségét, hogy hosszútávon itt maradjak, de az is benne van a pakliban, hogy majd hazaköltözöm - vagy Los Angelesbe, vagy Clevelandbe. Viszont attól függetlenül, hogy végül hol fogok kikötni, mindenképp vissza szeretnék majd járni pár havonta Budapestre. Igazság szerint, már most is a második otthonomként tekintek Magyarországra.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.