Budapest lehet a világ egyik startup központja

Mellettünk szól, hogy Magyarországon rendkívül magas a tehetséges és jól képzett fiatalok száma, emellett a nyugathoz képest olcsó a munkaerő és az ingatlanbérlés is. Ráadásul az országunk elhelyezkedése is kiváló, hisz Budapestről repülővel pár óra alatt könnyen elérhető bármely európai nagyváros.

Arról ötletem sincs, hogy Magyarországról milyen gyakran ír malajziai hírportál bármit is (valószínűleg nem túl gyakran), de megjelent egy cikk a magyar startup-világ jövőjéről a The Star Online-on.

Többek között arról írtak velünk kapcsolatban a délkelet-ázsiai lapnál, hogy ugyan még nem vagyunk Berlin, London vagy Stockholm szintjén, de a jövőben minden lehetőségünk adott ahhoz, hogy bekerüljünk a nagyok közé. A három legsikeresebb magyar startup mellett (LogMeIn, Prezi, Ustream) rengeteg új hasonló vállalkozás vetheti meg nálunk a lábát a következő években, köszönhetően a nyugati színvonalú jól képzett munkaerőnek, valamint az alacsony ingatlanáraknak és béreknek.

Budapest startup

Árvai Péter, a Prezi vezetője is megszólal a cikkben és elmondja:

„Budapest száz éve még Párizs szintjén volt, ahol a kávézók Nobel-díjas emberekkel voltak tele, aztán jött a II. világháború. A jelenlegi magas szintű egyetemi képzés azt eredményezi, hogy sok értékes ember jelenik meg nálunk, akik ráadásul rendkívül kreatívak is.”

A Prezi külföldről érkezett alkalmazottai egy videóban mesélnek arról, miért szeretnek Budapesten dolgozni.

Árvai nyilván abban bízik (ahogy gondolom mindannyian), hogy a startup vállalkozások segítségével Budapest visszanyerhetni régi fényét az európai színtéren.

Bíztató lehet az is, amit Ottlik Dávid, az euromarketinggel foglalkozó Synetiq társalapítója mond:
„Magyarországon sok pénz vár befektetésre, míg San Franciscoban épp fordított a helyzet.”

Külföldről már most is egyre több startup települ át hozzánk, amivel a Magyarországra bevándorlók száma is növekszik.

A WeloveBudapest egy látványos videóanyagot készített a külföldről Budapestre költözött startup-vállalkozókról, akik között van brit, azeri és pakisztáni ötletgazda is.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.