Külföldi vagy? Átverlek!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos utazásaink alatt az óvatosság és az elővigyázatosság. Sajnos előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére is átejtenek minket. A Justtheflight nemrégiben infógrafikán közölte az egyes országokban használatos átveréseket, melyet az Origo.hu fordításában ezen a linken olvashatnak. Vajon Magyarország mennyire leleményes, ha a külföldi látogatók átejtéséről van szó? Lássunk pár hazai példát!

Jó ideje népszerű hazánkban az álturista itatóslányok és a pub esete:

A lényege, hogy szinte mindig egy vagy két hölgy vadászik. Ők az „eltévedt turisták” akik, segítséget kérnek a turistának látszó idegentől, majd később beinvitálják az áldozatot az átverésben résztvevő vendéglátó helyiségbe. Pár ital és egy kis csevegés után, jön a csattanó! Természetesen a hölgyeknél éppen nincs pénz vagy balekunk volt olyan lovagias és felajánlotta, hogy majd ő fizet (de inkább ráfizet). Többszázezres számlák, bankkártyás átverések, fenyegetés, értékek elkobzása következhet. Erről az átverésről egyébként már hollandok is forgattak rejtett kamerával, nem épp imázsfilmet.

Az Amerikai Nagykövetség összeszedett pár ilyen típusú helyet:

 • Night Club – VI. kerület, Andrássy út és az Eötvös utca sarkán
 • Restaurant/Bar – V. kerület, Bécsi utca és a Fehér Hajó utca sarkán
 • Night Club – VIII. kerület, Kiss József utca
 • Night Club – V. kerület, Váci utca

turisták átverése
© Hungary Scam

Régi és elterjedt trükk a pénzváltó és az álrendőr esete:

A gyorskezű pénzváltók már évek óta rövidítik meg mind a magyar, mind a külföldi emberek pénztárcáját, sőt fejlődnek is. Mára inkább csapatban dolgoznak, rendőrnek kiadva magukat. Miután a turista lerázta a „jó árfolyamot” kínáló pénzváltót, civil ruhás rendőrökbe botlik, természetesen hamis jelvényekkel és iratokkal rendelkezőkbe. Erélyes fellépésük miatt a szerencsétlen utazó átadja pénztárcáját a rend éber őreinek, akik felkészült váltósként kicserélik a címleteket és sietve távoznak.

A lerobbant autó esete:

Ismertebb átverés, amikor a gyanútlan turista nem csak értékeinek, hanem akár autójának is búcsút mondhat. A csapda egyszerű, lerobbant autós az út szélén vagy pihenőhelyen. Segélykérés az áldozattól, aztán egy kis figyelemelterelés és már nincs is meg a készpénz, a telefon, a kesztyűtartó vagy a csomagtartó pedig kifosztva. Néhány esetben, amikor az értékekre mennek rá a tolvajok, a gumit is kiszúrhatják, így bebiztosítva magukat.

turisták átverése
© Stephen Clarkson

A cseles ellenőr esete:

Legyenek azok MÁV vagy a BKK ellenőrök, sajnos köztük is akadnak nem épp jóhiszemű fazonok. Módszerük, hogy jegyérvénytelenségre hivatkozva, elkérik újra a teljes jegyárat, vagy egy részét, amit zsebre tesznek, majd továbbállnak. Mivel ők általában hirtelen elfelejtik az összes idegen nyelvet, ha átejtett emberünk nem beszél magyarul, elég nehéz lesz meggyőzően fellépni ellenük.

A taxi maffia esete:

Ez az átverés sem új keletű hazánkban, és előszeretettel alkalmazzák is. Talán ez a legkönnyebb trükk, hiszen sem az útvonalat, sem az árakat nem ismeri az, aki először látogat az országba. Még magyarként is előszeretettel átverik az embert, ha nem figyel oda, turistaként meg főleg. Esszét lehetne írni a témáról, de a lényege pár szóban: buhera taxióra, direkt félrehallás, túlszámlázás, útvonal módosítás, tarifaemelkedés.

A VirtualTourist oldalon számos személyes, átverős történettel találkozhatunk, főleg budapesti viszonylatban. Hazánk fiai viszont nem csak a fővárosban (bár jórészt ott koncentrálódik a tolvajok köre) űzik a megtévesztés mesterségét, a Balaton és egyéb turistacélpontok, csak úgy vonzzák a csalókat. Sőt akár így is kirabolhatnak bennünket!

Egyes balatoni üdülőhelyeken például éttermek, kocsmák, külön árlapot tartanak a külföldi vendégek számára, nem ritkák hirtelen „szezonális” áremelkedések, és ami előző nap 1000Ft-ba került, az nem biztos, hogy másnap is annyiba fog.

Ha kerültél már hasonló helyzetbe külföldön vagy itthon, oszd meg velünk kommentben vagy írj nekünk a media@kulfoldremennek.hu címre.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.