Így legyél sikeres házigazda!

A vendégvárás és fogadás mindig egy kicsit stresszes élmény. Minden megvan? Kész a kaja? Kitakarítottam mindent? Elhúzzam a fotelt, hogy ne látszódjon a kávéfolt? Hogyan legyek felkészült, mégis laza? Egyre több kínos gondolatunk támad, amit a vendégek csengetése, kopogása szakít csak meg. Nagylevegő! Képzeljük el ezt egy olyan helyzetben, amikor más nyelvet beszélünk, más kultúrából származunk és még sohasem találkoztunk ezelőtt. Adunk néhány ötletet, hogy zökkenőmentesen menjen a dolog.

Legyünk jó házigazdák!

A tisztaság fél egészség!

Tiszteljük meg vendégeinket annyival, hogy érkezésük előtt rendbe tesszük a lakást, kitakarítunk, elpakoljuk a cuccainkat. Jó ötlet, ha szólunk egy barátunknak, hogy jöjjön át, az ő szemével nézve mi az, ami zavaró lehet egy idegen embernek. Nyilvánvaló, de fontos dolog, hogy értékeinket zárjuk el, vagy tartsuk mindig magunknál, hiszen az új látogatónkat még nem ismerjük.

Ajándék és főzés

Kellemes benyomást tehetünk, ha már az első pillanattól fogva kedvesen és barátságosan viselkedünk, sőt kis aprósággal is kedveskedhetünk. Mindig nagy öröm egy külföldi utazónak, az ilyen kellemes meglepetés. Érkezés után mindent mutassunk meg, fektessük le saját szabályainkat. Bár az emberek többsége a szálláshelyért fizet, nyugodtan megoszthatjuk velük saját főztünket is, így még személyesebbé válik majd a látogatása. Igyekezzük azt elkészíteni, amit a legjobban tudunk. Ha látogatónk készítene nekünk valamit, legyünk engedékenyek, esetleg ajánljuk fel segítségünket. Gyorskajálda vagy házikoszt? Országos 2-es!

Legyünk jó házigazdák!
© The Planet D

Válogatni szabad!

Ne feledjük, mi is csak szívességet teszünk, amikor valakit befogadunk a kanapéturizmus jegyében. Már email váltás során lehetőségünk nyílik jobban megismerni az illetőt. Bátran tegyünk fel személyesebb kérdéseket, érdeklődjünk terveiről és esetleges programjairól, csekkoljuk le a profilját. A kölcsönös szimpátia esetén, beszéljük meg látogatása időtartamát, kérdezzünk rá a számunkra fontos dolgokra. Legyünk mindig egyenesek és nyíltak!

Miénk a város!

Az idegenvezetés fakultatív program, de örömöt okoz még az átutazóknak is. A híresebb turistalátványosságokat csak érintőlegesen mutassuk be, inkább koncentráljunk az eldugottabb, de érdekes helyekre. A város igazi arca a mellékutcákban lakik. Mutassuk meg azokat a helyeket, amikről már hallott vendégünk, viszont még sohasem látta. Zűrös környékek ilyen esetben is kerülendők! A világot látott embernek is örömet okozhat, ha barátainak eddig ismeretlen helyről csekkol be.

Legyünk jó házigazdák!
© benfo

Házhoz jön a világ!

Miért is jó nekünk, ha a világ a nappaliba jön? Megismerhetünk egy másik kultúrát, felturbózhatjuk nyelvtudásunkat, új embereket ismerhetünk meg, kedvet kaphatunk az utazáshoz, a vendégünkkel töltött nap szinte sosem lesz unalmas.

"Szállásadóim nemcsak befogadnak, enni adnak, elkísérnek mindenfelé, autóval elvisznek egy másik városba, még lakásukat is átengedik, míg nincsenek otthon." - ecseteli egy huszonkilenc éves szörfölő. "Szentpéterváron éjszaka titokban másztunk fel egy háztetőre, a kivilágított várost nézni - azt hiszem ilyen idegenvezetőt nehéz lenne találni" - via fogyasztók.hu/couchsurfing. Azt se feledjük, hogy a pozitív élmény újabb vendégeket és élményeket hozhat, ráadásul az így szerzett kapcsolatok jól jönnek, ha mi szeretnénk világot látni!

Pár hasznos infó erre és erre. Itt pedig adhatunk kanapét és szállást olcsón.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.