Külföldi fesztiválozókat kérdeztünk

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon mit tudnak a nálunk fesztiválozó külföldiek Magyarországról. Ahogy azt mi tapasztaltuk, sajnos kevesebbet, mint szeretnénk.Egy ír srác pedig beszámolt nekünk, hogyan lopták el a csomagmegőrzőből a barátnőjének vett karkötőjét, ami miatt minden hitét elvesztette a magyar emberekben. Reméljük ez azért nem tart majd örökké!

Évek óta mást sem lehet hallani, mint hogy a Sziget már nem a magyar közönségre van szabva. Mind a jegyárak, mind pedig az ital/étel árak olyan magasak, hogy azt csak a külföldiek tudják megfizetni. Ennek kapcsán vetődött fel bennünk az az ötlet, érdemes lenne a hozzánk látogató fesztiválturistákkal egy anyagot készíteni, melynek akkor még mi sem láttuk milyen konklúziói lesznek... Az általunk megszólított emberek zöme egyáltalán nem tudott semmit hazánkról, csak olyan általánosságokat, mint kedvesek vagyunk, vagy van ez a fesztivál.

Érdekes kérdésfelvetés, hogy a Szigetnek kötelessége lenne-e Magyarországot megismertetnie az ide látogatókkal? Pláne, ha idén 150 millió forintos állami támogatásban részesültek, plusz megnyerték a különleges állami támogatást is (forrás: index, index)! Mert kérdéses, hogy a Folklór videótánc, a Világfalu Hungarikum programok, vagy táncház esetleg az Unicum Romkocsma Negyed mennyire kelti fel, mondjuk egy Ausztráliából érkező látogatónak az érdeklődését. Pláne, mert a kempingek által a különböző országok is szegregálva vannak és így egymás között sem vegyülnek annyira az emberek. Persze, a Citypass egy jó kezdeményezés, így esetleg Budapesttel - ha nem is áthatóan -, valamennyire megismerkedhetnek, de ez is pénz és időfüggő.

Vajon valóban feladata-e a fesztiválnak hazánk hírnevének öregbítése, ha a támogatásokat valóban azért kapják meg, mert kiemelt turisztikai szerepük van? Egyértelműen igen! És akkor ezek alapján eddig nem sokat tettek ennek érdekében, vagy csak egyelőre nem látható a befolyása. A meg-megjelenő magyar vonatkozású programok, a fellépő hazai zenekarok a borvidékek bemutatása jó irány, ettől függetlenül keveset tudnak rólunk. Most akkor ki csinálja rosszul: a fesztivál? Vagy csak a látogatók ennyi érdektelenek?! Nem az lenne a cél, hogy a jegyet megvegyék, de évről-évre visszatérjenek, akár a Szigeten kívül is? Az elmúlt pár évben akkor ez hogyan valósult meg?

A Lángoló Gitárok szintén nem túl reprezentatív instant felméréséből az derült ki, hogy a látogatók egy része a fesztivál után maradt még pár napot, hogy megismerkedjen Budapesttel és találtak olyanokat is, akiket valóban érdekelt Magyarország és a kultúránk. Lehet nekünk is a HÉV-en kellett volna ismerkedni. A kérdések ettől még nyitottak maradnak... 

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.