Címke: megélhetés

Grazba mennék – pro és kontra

Munka

Mai cikkünkben megnézzük, miért is érdemes Ausztriába készülőknek Bécs helyett inkább Grazba költözni. Szemügyre vesszük a munkaerőpiacot, az oktatást, közlekedést, illetve azt, hogy milyen kiadásokra kell számítanod. A cikk elkészítésében Grazban élő magyarok voltak a segítségünkre, akik rengeteg bennfentes infóval tudtak szolgálni.

Helsinkibe mennék - pro és kontra

Munka

A rovat előző cikkeiben szó volt többek között Tokióról és Torontóról is, most pedig a finn főváros előnyeit és hátrányait vesszük sorra. Mint az európai kontinens egyik legészakibb fővárosáról, valószínűleg sokaknak a „sötét” és a „hideg” jelzők ugranak be először, azonban Helsinki sokkal több és izgalmasabb annál, hogy csak két szóval jellemezzük.

London már nem Anglia?

Munka

Erről beszélgettem múltkor egy ír ismerősömmel, Kevinnel, aki az életének jelentős részét az angol fővárosban élte, de pár éve Bristolba költözött, ami Nagy-Britannia nyugati részén fekszik. “Aki Angliára kíváncsi, az ne a fővárosba menjen, hanem vidékre. Ott lehet megtalálni az igazi régi hangulatot, ami erre az országra jellemző.” A széles legelők, a reggeli leszálló köd, a házias ízek, a vidéki emberek vendégszerete és a friss levegő.

Az alapjövedelem ötlete zsákutca, vagy ez lehet a jövő? Erre keresi a választ egy holland kutatás

Munka

Nincs egy hónapja, hogy felröppent a hír, miszerint a finn kormány a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését tervezi. A kormányprogramban a vállalás csupán egy mondatban jelenik meg: ”Az alapjövedelem-kísérlet megvalósítása”. Míg Finnországban egyelőre ez csak ötletként merült fel, Utrechtben a helyi egyetemmel együttműködve próbára teszik az elképzelést.

Bemutatunk pár elkeserítő adatot a magyar fizetésekkel kapcsolatban

Munka

Megmutatjuk nektek, hogyan állunk a keresetek terén Európában, valamint hogy milyen átlagfizetésekre számíthatunk Magyarországon és külföldön. Gyászos, de annál tanulságosabb írás következik.

Egy újabb dolog, amiben elhúz mellettünk a nyugat, mi pedig csak nézzük!

Munka

Magyarországon egyelőre idegennek tűnik az az óriási változás, ami éppen most zajlik nyugaton. Mi itthon a munka köré építjük az életünket, a munka után jöhet a család, a barátok, és ha még mindig van időnk, energiánk és pénzünk, akkor a szórakozás, és mindent birtokolni szeretnénk.

A világ legdrágább városai

Utazás

Az Economist Intelligence Unit nemrég elkészítette a világ legdrágább városainak rangsorát 2015-ös adatok szerint. A jelentést 160 termék és szolgáltatás árainak összehasonlítása alapján készítették, amibe beletartoznak a helyi ételek és italok, háztartási cikkek, ruházat, lakásbérleti díjak, tömegközlekedés, vagy akár a magániskolák költségei is. Talán ez nem olyan meglepő, de magyar város nem szerepel a listán.

Hol van a tanárok paradicsoma? Fizetések és életpályamodell Európában!

Munka

A munkahelyünkön kapott fizetés már-már identitásunk részévé vált, összege meghatározhatja, hogyan tekintenek ránk mások, milyen „besorolást” kapunk a társadalom csoportjaiban, megszabhatja azt is, miként határozzuk meg saját magunkat. Önmagunkhoz fűződő és szociális viszonyainkért is felelős tehát a bérezés. Mi a helyzet viszont azokkal, akiknek az a hivatása, hogy szakszerűen formálják az ember személyiségét? Hiába lenne a tanári munka, ha később annyi minden, például a fizetés is megváltoztathatja a rólunk kialakított képet? Mennyi pénzt kapnak ezért a tanárok?

Megdöbbentő mennyit keres évente egy átlag angol!

Munka

Aki hajlamos a szívrohamra, annak azt tanácsolnánk, csak félve tekintse meg következő cikkünket, ugyanis most az angol átlagkereseteket fogjuk megnézni. Tegnap megjelent az oldalunkon egy infografika arról, hogy itthon melyek voltak a 2014-es a legjobban/legrosszabbul fizetett munkái. Ezen a vonalon haladva érdekes összehasonlítani a nagy-britanniai kereseti adatokkal. Hát, vannak különbségek...

Itt a költségkalkulátor, amellyel mindent megtudhatsz kiszemelt városodról!

Munka

Mindig érdekelt, hogy melyik városban olcsóbb az élet, mint Budapesten? Cikkünkből kiderül! Sőt még azt is megtudhatod, hol drága a lakhatás vagy épp az utazás, valamint mennyibe kerül egy nagyképernyős televízió vagy egy színházi jegy a világ másik végén.

Hogyan kaphatsz EU-s nyugdíjat a magyar helyett?

Munka

A szerelmes nyugdíjasok című amerikai filmben egy 65-70 éves emberekből álló közösség tagjait ismerhetjük meg, akikben egyetlen közös dolog van: remek körülmények között töltik nyugdíjas éveiket Floridában. Kertjeikben feltűnően zöld a fű, jól felszerelt házakban élnek, és mindenki csinosan, elegánsan jár-kel a pálmafák között. Vajon az EU-ban is létezik olyan terület, ahol szívesen telepednek le a nyugdíjkorhatárt elérő emberek? Hogyan juthatnak szabályosan nyugdíjhoz a több európai országban is munkát vállaló polgárok? Tekintsük át a szabályokat!

Német tanulmány szerint a szakemberek elvándorlása veszélyezteti az új EU-tagállamokat

Munka

Az életminőség romlásához és a GDP csökkenéséhez vezethet a képzett, fiatal munkaerő elvándorlása azokban az EU-hoz 2004 óta csatlakozott országokban, ahonnan a munkaerő a nyugati társállamokba áramlik.

Hova költözne az utca embere? Londonba!

Munka

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az utca embere merre venné az irányt, ha a külföldre költözést választaná a maradás helyett. Mint kiderült, London még mindig a legnagyobb sláger, és továbbra is rengetegen szeretnének külföldre menni. Hiába hagyta el a legszerényebb statisztikák szerint is 264.500 magyar az országot az elmúlt pár évben, a kivándorlási kedv nem látszik alábbhagyni, minden második általunk megkérdezet ember gondolkodik a külföldre költözésben.

London, te Drága!

Munka

Eddig is sejtettük, de most már hivatalos: London a világ legdrágább városa. Egy friss tanulmányból derült fény arra, hogy a brit metropolisznak nemrég sikerült letaszítania Hongkongot a trónról. És hogy ez pontosan mekkora megterhelést jelent a távozni készülő magyaroknak? Megmutatjuk!

Mennyi ételt tudsz venni 5 dollárból a világ különböző pontjain?

Munka

Tudtátok, hogy kilencszer annyi banánt tudtok venni Etiópiában nagyjából ezer forintból, mint mondjuk Franciaországban? Vagy, hogy hány sör jön ki ugyanennyiből Kínában? Hát sok!

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.