Címke: Európa

Utazz egyedül, hogy megismerhesd önmagad

Utazás

Caroline Amerikában él és már 25 éves korára sikerült elhelyezkednie egy remek munkahelyen, mint marketinges és PR szakértő. Valami mégis hiányzott az életéből, nem érezte jól magát a bőrében, ezért úgy döntött elindul felfedezni a világot. Egyedül. De miért is olyan jó egyedül utazni? A következőkben arról olvashattok, miért is volt meghatározó élmény az a tíz hét, amit Caroline egyedül töltött, miközben felfedezte Európát. Ha nektek is megjön a kedvetek egy kis környezetváltozáshoz, ne habozzatok belevágni.

Így utazz Európában! Minden hasznos infó egy helyen

Utazás

Íme egy európai utazási kisokos, ami kötelező olvasmány minden külföldi nyaralást tervezőnek. Már sokat és sokszor írtunk az Európán belüli utazásról, többféle szempont alapján, de most összeszedtünk néhány gyakorlati tippet, amiről már biztosan hallottál, de talán utazás előtt nem árt átismételni őket.

Hogyan adjuk gyermekünket iskolába külföldön?

Tanulás

Tönkretetted az életemet! Utálom ezt az iskolát! Hiányoznak a barátaim! Egy szülő gyakran hallja ezeket a mondatokat gyermekétől, főleg ha kamaszról van szó. A szülő szíve azonban még jobban fáj, ha ezeket a szavakat egy új országba való költözést követően az új iskola okozta rossz élmények váltják ki. Most megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni iskolaváltáskor, ha a család külföldre, egy EU-tagállamba költözik, és a gyermeknek ott kell folytatni a tanulmányait.

Hiányszakmák és átlagkeresetek az Európai Unióban 2015

Munka

A munkanélküliség és a megélhetési nehézségek miatt egyre többen gondolkodnak el itthon a külföldi munkavállaláson. Most azoknak segítünk, akik szívesen mennének, csak nem biztosak abban, hogy szakmájuk elég keresett-e a határon túl. Bemutatjuk a hiányszakmákat és a 2015-ös EU minimálbér táblázatot!

Miért keresnek többet nyugaton? Elmagyarázzuk!

Munka

Ésszel, szívvel, lélekkel, minden porcikánkkal a nyugati mintát akarjuk mégsem sikerül. Ugyan úgy bemegyünk reggel a munkahelyünkre és ledolgozzuk a 8 órát, mint a nyugaton élő kollégáink majd feltesszük magunknak a kérdést: De mégis mi a különbség? És legfőképp, miért is van különbség?

A nagy európai szünnapkörkép!

Utazás

Amikor az utazásunkat tervezgetjük ritkán figyelünk oda arra, hogy az egyes országokban, mely napokon tartanak zárva a boltok, ürülnek ki/telnek meg az utcák. Ilyenkor csak csodálkozunk és fogjuk a fejünket, hogy nem terveztük előre. Cikkünkből most kiderül, mely európai szünnapokra számíthatsz idén utazásod során!

Mi az Erasmus+? És miért jó külföldön tanulni?

Tanulás

Itt az Erasmus+! Egy meglévő kapu, ami most szélesebbre tárja szárnyait, így engedve, hogy a hallgatók több tapasztalatot szerezhessenek! Hogy hogyan?

Európai nagyvárosok és a tömegközlekedés – Hogyan számolj az árakkal?

Utazás

Ha utazni készülsz, érdemes a kiadásokat jó előre megtervezni. Hiába a gondos költségvetés, a szállás és költőpénz kikalkulálása, a helyi menetköltségek kellemetlen meglepetést okozhatnak, ha nem vagy tisztában azzal, hogy hol milyen áron veheted igénybe a tömegközlekedést. Ez persze Európa-szerte változó, ezért nézzük is, melyik nagyvárosban mire lehet számítani!

Rengeteg a betöltetlen állás az EU-ban

Munka

Az Eurostat jelentése szerint egyre növekszik a betöltetlen munkahelyek száma, Németországban, Angliában és Belgiumban kifejezetten sok az üres pozíció.

Külföldön tanulnál? Hatalmas előnyöd lesz a munkaerőpiacon!

Tanulás

Már egy fél éves külföldi tanulmányi idő is óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon, derült ki az Európai Bizottság hatástanulmányából.

Hogyan kaphatsz EU-s nyugdíjat a magyar helyett?

Munka

A szerelmes nyugdíjasok című amerikai filmben egy 65-70 éves emberekből álló közösség tagjait ismerhetjük meg, akikben egyetlen közös dolog van: remek körülmények között töltik nyugdíjas éveiket Floridában. Kertjeikben feltűnően zöld a fű, jól felszerelt házakban élnek, és mindenki csinosan, elegánsan jár-kel a pálmafák között. Vajon az EU-ban is létezik olyan terület, ahol szívesen telepednek le a nyugdíjkorhatárt elérő emberek? Hogyan juthatnak szabályosan nyugdíjhoz a több európai országban is munkát vállaló polgárok? Tekintsük át a szabályokat!

10+1 karácsonyi vásár külföldön, amit érdemes megnézni

Utazás

Továbbra is megéri utazni a téli hidegben, legfőképpen a karácsony előtti időszakban, ugyanis Európa szinte összes városában megjelennek a szebbnél szebb karácsonyi vásárok. A legelbűvölőbbekről, amik láttán eluralkodik rajtad a karácsonyi hangulat, itt olvashatsz!

Frei: Európának igenis az a sorsa, hogy egyre kevesebben leszünk!

Munka

Tegnap este találkoztam egy írással Frei Tamás hivatalos facebook oldalán, ahol az öregedő európai társadalomról és ennek a migrációt generáló hatásairól írt egy érdekes eszmefuttatást.

A világ és Európa legjobb repülőterei

Utazás

Repülőtéren alvás vagy hosszas várakozás. Kellemetlen érzéssel töltötte el ez a két szó? Vannak országok, ahol ettől a kellemetlen érzéstől megszabadulva, nyugodtan hajthatjuk fejünket álomra; ha ezt mégsem szeretnénk, akkor is van mivel elütni az időt.

Ki, hova emigrál Európán belül?

Munka

Gondolom senki számára nem meglepetés, hogy nem csak Magyarországon magas a jelenlegi migrációs ráta. Egyes adatok szerint közel 600 ezer magyar él külföldön, ám erre vonatkozó pontos statisztikai adatok a mai napig nincsenek. Pláne, mert rövid időn belül kiderült, az egész nem is igaz. De hozzánk képest, vajon a többi európai országban milyen arányban és hova emigrálnak az emberek?

Geszti Péter és a kivándorolt magyarok - Interjú

Itthon

Már több mint félmillióan látták Geszti Péter legújabb,nagy port kavaró „Hungarian in Europe” című dalát. Interjú a közösségi videoklipről, a keserédes dalról, a kritikákról, na meg a kivándorlásról.

Utazz másképp - olcsó európai körutazás

Utazás

Utazni sokféleképpen lehet. Stoppal, autóval, repülővel... vagy vonattal. Most, a nyár közeledtével megnézzük merre is visznek a sínek Európában. Néhány hasznos adat és információ vállalkozó kedvűeknek. Induljon a kaland, a kötöttségek nélküli túra...

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.