Címke: EU

Aki bújt, aki nem: van, aki mégis maradna, más távozna az EU-ból

Munka

Az Európai Unió egyetlen szegmense sem ül jelenleg a babérjain: egyes országokban, mint például az Egyesült Királyságban, éppen a „fordul a kocka” folyamatát élik meg az ott lakók, Ausztria egy precedenssel nem rendelkező lépés felé menetelhet, a görögöknél pedig már semmi nem biztos. És akkor a migránsáradatról még nem is beszéltünk. Európai körkép a kockán innen és túl.

Minden az uniós gyermekvállalásról

Munka

Korábban már beszámoltunk róla, hogyan adjuk gyermekünket iskolába külföldön, most pedig itt az idő, hogy megismerjük a még fiatalabb gyermekek európai helyzetét. Melyik országban a legnagyobb a születésszám? Hol milyen juttatásokhoz és szabadságokhoz juthatunk?

Választások az Egyesült Királyságban: akárki nyer, a bevándorlóknak nehezebb lesz!

Munka

Ma tartják a választásokat Nagy Britanniában, holnap pedig fény derülhet arra, mi vár a külföldi munkavállalókra, köztük arra a több százezer magyarra, akik a szigetországban vállalnak munkát.

Hogyan adjuk gyermekünket iskolába külföldön?

Tanulás

Tönkretetted az életemet! Utálom ezt az iskolát! Hiányoznak a barátaim! Egy szülő gyakran hallja ezeket a mondatokat gyermekétől, főleg ha kamaszról van szó. A szülő szíve azonban még jobban fáj, ha ezeket a szavakat egy új országba való költözést követően az új iskola okozta rossz élmények váltják ki. Most megmutatjuk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni iskolaváltáskor, ha a család külföldre, egy EU-tagállamba költözik, és a gyermeknek ott kell folytatni a tanulmányait.

Hiányszakmák és átlagkeresetek az Európai Unióban 2015

Munka

A munkanélküliség és a megélhetési nehézségek miatt egyre többen gondolkodnak el itthon a külföldi munkavállaláson. Most azoknak segítünk, akik szívesen mennének, csak nem biztosak abban, hogy szakmájuk elég keresett-e a határon túl. Bemutatjuk a hiányszakmákat és a 2015-ös EU minimálbér táblázatot!

Ilyen az élet Brüsszelben EU-s politikusként!

Munka

A vs.hu London és Dubai után most Brüsszelben forgatott a kint élő magyarokról egy igencsak izgalmasan induló videósorozatot. A tegnap megjelent első részben magyar politikusok mesélnek arról, milyen az Európai Unió fővárosában élni és dolgozni, hogyan működik a törvénykezés és a jogalkotás, valamint miben más Brüsszelben tevékenykedni, mint a hazai belpolitikában.

Rengeteg a betöltetlen állás az EU-ban

Munka

Az Eurostat jelentése szerint egyre növekszik a betöltetlen munkahelyek száma, Németországban, Angliában és Belgiumban kifejezetten sok az üres pozíció.

Hogyan kaphatsz EU-s nyugdíjat a magyar helyett?

Munka

A szerelmes nyugdíjasok című amerikai filmben egy 65-70 éves emberekből álló közösség tagjait ismerhetjük meg, akikben egyetlen közös dolog van: remek körülmények között töltik nyugdíjas éveiket Floridában. Kertjeikben feltűnően zöld a fű, jól felszerelt házakban élnek, és mindenki csinosan, elegánsan jár-kel a pálmafák között. Vajon az EU-ban is létezik olyan terület, ahol szívesen telepednek le a nyugdíjkorhatárt elérő emberek? Hogyan juthatnak szabályosan nyugdíjhoz a több európai országban is munkát vállaló polgárok? Tekintsük át a szabályokat!

"Szép lassan, óvatosan, de kihátrálni”

Itthon

Csütörtök este az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Kövér László az Echo Tv Portré című műsorában felidézte a rendszerváltás korszakát, majd emellett komoly aggályokat és negatív kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval kapcsolatban.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.